Stroperij van olifantenhuiden in opmars: ‘Zorgwekkender dan ivoorstroperij’
Het voorbije jaar is de verkoop van olifantenhuiden, die verwerkt worden in ‘medicinale’ poeders en pillen en in juwelen, flink toegenomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Elephant Family, een ngo die zich inzet voor de bescherming van Aziatische olifanten. Het rapport werd gisteren gepubliceerd naar aanleiding van World Elephant Day.
Niet alleen de ivoorhandel zorgt ervoor dat olifantenpopulaties zwaar onder druk staan. Sinds vorig jaar blijken ook olifantenhuiden steeds populairder. In verscheidene regio’s in Zuidoost-Azië worden olifanten daardoor met uitsterven bedreigd.
Elephant Family startte een onderzoek naar de illegale huidenhandel in 2016 en trof sindsdien al honderden gevilde olifanten aan. In 2018 publiceerde de ngo een rapport over de handel in huiden, gisteren volgde een update. Sommige van de getroffen olifanten leefden in gevangenschap, maar evenzeer vonden onderzoekers een volledig uitgemoorde kudde van 25 volwassenen en kalfjes. De meeste olifanten worden gestroopt in Myanmar, zo blijkt.
De opmars van deze praktijk is zo mogelijk nog onrustwekkender dan de ivoorstroperij, stelt de organisatie. Voor de huiden komen immers ook kalfjes en vrouwtjes zonder slagtanden in aanmerking. Die blijven voor ivoorstropers buiten schot.
De illegale handel in de huid en andere lichaamsdelen van olifanten, alsook afgeleide producten zoals juwelen en traditionele geneeskunde, is geografisch en online flink toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. De producten worden voornamelijk verkocht via het internet in China, Laos, Vietnam en Cambodja en verkopers proberen nu ook nieuwe markten aan te boren in Laos, Taiwan, Maleisië en Myanmar.
Pijnlijke dood
Stropers die uit zijn op olifantenhuiden gebruiken meestal giftige pijlen om de dieren te doden. De olifanten sterven daardoor een erg langzame, trage dood. De giftige stof, vermoedelijk afkomstig van planten of pesticiden, verspreidt zich door het lichaam en de stervende olifant gaat vervolgens wanhopig op zoek naar water. Hun gevilde karkassen worden vaak in of nabij water aangetroffen.
Momenteel leven er volgens Elephant Family nog zo’n 45.000 à 48.000 Aziatische olifanten in het wild. Dat is minder dan een tiende van het geschatte aantal Afrikaanse olifanten. De ngo dringt er bij de overheden van betrokken landen op aan om dringend werk te maken van maatregelen om de handel in olifantenhuiden te stoppen. ,,We moeten vermijden dat olifantenhuiden het nieuwe ivoor worden”, luidt het.
Schubdieren
Het onderzoek bracht ook aan het licht dat olifantenpoeder in de Chinese traditionele geneeskunde steeds vaker vermengd wordt met poeder van schubdieren, een bijzonder bedreigde diersoort die sowieso al erg populair is op de zwarte markt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Meer dan 400 doden door tropische storm Freddy in zuidelijk Afrika
Het dodental in zuidelijk Afrika door tropische storm Freddy is gestegen tot meer dan vierhonderd. In Malawi zijn volgens president Lazarus Chakwera 326 doden geteld, de autoriteiten in Mozambique maken melding van 73 dodelijke slachtoffers en in Madagaskar staat de teller op 17. Eerder deze week was nog sprake van tweehonderd doden. Freddy is een van de dodelijkste, krachtigste en langstdurende tropische stormen ooit op het Afrikaanse continent. -
Twee mensen bedolven onder lawine in Noord-Italië: een dode, een vermiste
In het skigebied bij de Noord-Italiaanse stad Courmayeur zijn zondag twee 25-jarige vrouwen bedolven door een lawine. Een van de slachtoffers kon betrekkelijk snel worden uitgegraven, maar pogingen haar te reanimeren haalden niets uit. Naar de ander is vergeefs gezocht tot het donker werd. Maandag wordt geprobeerd haar lichaam te bergen.
-
PREMIUMTurkije en Syrië
Momenten van geluk tussen de puinhopen van de aardbeving: ‘Lach van de jarige job is onbetaalbaar’
Zes weken na de ramp zijn Nederlandse hulporganisaties nog steeds actief in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Ze delen niet alleen noodgoederen uit, maar bakken ook hamburgers en taart voor de kinderen. ,,Blije gezichten en een high five, daar gaan we voor.’’ -
-
-
Oud-premier Pakistan naar rechtbank, vreest voor arrestatie
Imran Khan, die in april vorig jaar na een motie van wantrouwen werd afgezet als premier, vreest gearresteerd te worden wanneer hij zich zaterdag bij de rechtbank aanbiedt. Duizenden aanhangers van Khan hopen een arrestatie nog te voorkomen. -
Noord-Korea vuurt weer ballistische raket af
Noord-Korea heeft zondag opnieuw een ballistische raket afgevuurd. De raket kwam neer in de Japanse Zee, ten oosten van het Koreaanse schiereiland. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen uit het Zuid-Koreaanse leger.