Volledig scherm
José en Liso. © Emoya Big Cat Sanctuary

Stropers doden Zuid-Afrikaanse circusleeuwen in dierenopvang

In een Zuid-Afrikaanse dierenopvang zijn twee leeuwen vermoord. Stropers drongen 's nachts de dierenopvang binnen en doodden de leeuwen José en Liso. Vervolgens hakten de rovers hun koppen en poten af.

 Steeds brutaler

Het incident lijkt te passen in het patroon van steeds brutaler wordende stroperijpraktijken. In februari vielen stropers een Zuid-Afrikaans neushoornweeshuis binnen en vermoordden ze twee babyneushoorns voor hun hoorn. In maart pleegden stropers een hallucinante raid in een Franse zoo. Ze drongen het park binnen, schoten de vijf jaar oude neushoorn Vince dood en sneden met een kettingzaag de hoorn van het dier af.

Gered uit het circus

Leeuwen José en Liso werden tijdens een grootschalige reddingsoperatie in 2014 tot 2015 - 'Operation Spirit of Freedom' - samen met 33 andere circusleeuwen bevrijd uit illegale circussen in Peru en Colombia.

Alle geredde circusleeuwen hadden stuk voor stuk jaren van mishandeling gekend. Bij verschillende dieren waren de klauwen verwijderd en waren tanden uitgeslagen. Sommigen waren uitgehongerd. Allemaal hadden ze een leven achter de rug vol kleine kooien en zware ketens. Toen leeuw José gered werd, had hij een grote infectie op zijn voorhoofd. Het gevolg van jarenlange harde klappen. Hij had ook hersenschade opgelopen.

Veilig

In het wild zouden de circusleeuwen nooit kunnen overleven. Daarom werden ze begin vorig jaar overgebracht naar het Emoya Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, met de verwachting dat ze daar de rest van hun dagen zouden kunnen doorbrengen in alle comfort en veiligheid. José en Liso werden opgevangen op hetzelfde terrein in de dierenopvang.

Extra maatregelen

Het park is in shock en in diepe rouw. Samen met de politie onderzoeken ze het incident. Er is nu 24-uursbeveiliging en gewapende patrouilles rijden rond om de dieren te beschermen. Er is nog niemand gearresteerd.

Thank you for your concern, your kind words, and

Thank you for your concern, your kind words, and support. It's time to #standtogether. We were "just" a sanctuary. This week, this changed. Two of our lions were lost to poaching. They have broken my heart. They have broken Savannah's heart. And I know this breaks your heart too.