Technische problemen bij pas gelanceerde Marsrobot
Er zijn technische problemen met de Amerikaanse Marsrobot Perseverance. Dat deelt de NASA mee. Volgens gezaghebbende ruimtevaartwebsites zou er een probleem in de communicatie zijn. De sonde gebruikt nu enkel haar essentiële functies.
De Verenigde Staten stuurden vandaag voor de vijfde keer een onbemande verkenner naar de planeet Mars. De Perseverance (Volharding) werd om 13.50 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanop ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. In februari 2021 moet hij aankomen op zijn bestemming. Het is de eerste stap in een uniek en ambitieus project, maar een eerste probleem duikt nu dus al op. Volgens gezaghebbende ruimtevaartwebsites haperde de communicatie met de Marsverkenner, teams zouden er nog aan werken.
De eerste signalen van de Perseverance kwamen om 15.15 uur binnen. De telemetrie liet echter tot ongeveer 17.30 uur op zich wachten. ,,Data geven aan dat het ruimteschip zich in een veilige modus heeft gezet, waarschijnlijk omdat een deel van het ruimteschip kouder was dan verwacht. Alle temperaturen zijn nu normaal”, klinkt het.
Momenteel wordt een algehele balans van de staat van het ruimteschip opgemaakt. ,,Alles wat ik heb gezien, lijkt me tot nu toe correct en wij zullen snel meer weten”, aldus adjunct-hoofd van de missie Matt Wallace.
Gunstige positie
Waarom de verkenner net nu de lucht werd in geschoten? Omdat de maanden juli en augustus van dit jaar dé beste mogelijkheid vormen om naar Mars te vliegen, aangezien de Rode Planeet en de onze dan vertoeven in een relatief gunstige positie om te kunnen landen. De landing in de ongeveer 45 kilometer grote Jezerokrater -miljarden jaren geleden vermoedelijk een meer- is naar verwachting op 18 februari 2021.
De zowat een ton wegende en zeswielige Perseverance moet in de krater zoeken naar sporen van vroeger microbiologisch leven. Bovendien moet de robotjeep het klimaat en de geologie van onze buurplaneet onderzoeken, door het nemen van stalen van stenen en stof.
Huzarenstukje
De verkenner heeft onder meer 23 camera’s en een boor voor dat onderzoek. Het apparaat moet tientallen bodemmonsters verzamelen in buisjes. Die worden achtergelaten op het oppervlak. In 2028 moet een Europese verkenner dan aankomen om de buisjes van de Perseverance te verzamelen. Die verzamelaar moet vervolgens opstijgen en in een baan rond Mars komen. Daar moet hij de monsters overdragen aan een andere Europees ruimteschip, dat in 2031 met het Marsmateriaal moet aankomen op Aarde. Wetenschappers kunnen dan in laboratoria verder onderzoek doen.
Het is nog niet eerder gelukt om materiaal van een andere planeet op te halen, en het wordt ook de eerste lancering op een andere planeet.
Eerste ruimtehelikopter
Een andere primeur is de bagage van de Perseverance. In het laadruim zit namelijk ook de eerste ruimtehelikopter opgeborgen. De Ingenuity, een machine die één meter hoog is en twee kilo weegt, moet ongeveer vijf keer rondvliegen op Mars, telkens enkele honderden meters verder.
De helikopter moet onder meer zien om te gaan met de lage luchtdruk. De luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op dertig kilometer hoogte op Aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Als de technologie op de Rode Planeet werkt, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.
Stuk meteoriet
De Marsrobot draagt ook een stukje meteoriet met zich mee dat duizend jaar geleden op de Aarde terechtkwam. Naar schatting zou het bijna 600.000 jaar geleden zijn afgebroken van de rode planeet. Eenmaal ‘thuis’ zal meteroriet SaU 008 niet gedumpt worden. Integendeel: het stukje rots zal een belangrijk deel uitmaken van de onderzoeken. Zo zal de chemische en organische samenstelling van de Martiaanse gesteenten worden bestudeerd met behulp van de laser.
De jeep draagt verder een plakkaat mee die hulde brengt aan de hulpdiensten en de gezondheidswerkers die met de coronapandemie te maken hebben gekregen, zegt de NASA.
Spannend
Eerder deze maand vertrok het Chinese laboratorium Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) ook al naar Mars. Die verkenner moet proberen sporen van leven te vinden en het oppervlak en de bodem van de planeet in kaart brengen. Bovendien is een satelliet uit de Verenigde Arabische Emiraten ook onderweg naar de planeet. De sonde al-Amal (Hoop) moet twee jaar lang het weer op Mars in kaart te brengen en onderzoeken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van de planeet. De gassen vliegen de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde. In 2022 moet een Europees-Amerikaans laboratorium, de Rosalind Franklin, naar Mars gaan.
Ruwweg de helft tot zestig procent van alle landingspogingen op Mars is eerder mislukt. De vorige Amerikaanse Marsverkenner die veilig neerstreek, was ongeveer acht jaar geleden de Curiosity. De Perseverance wordt bij succes het vijfde Amerikaanse karretje op Mars, na de Sojourner (1997), de Spirit (2004-2010), de Opportunity (2004-2018) en de Curiosity (sinds 2012).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chinese sonde Hemelse Vragen begint aan marathonreis naar planeet Mars
Het wordt druk op en rond de planeet Mars. Maandag lanceerde de Verenigde Arabische Emiraten al een sonde naar de rode planeet en later deze maand stuurt de VS een ruimtevaartuig die kant op. In de race naar Mars laat ook China zich niet onbetuigd. Vandaag koos de onbemande Marsmissie Tianwen-1 het zwerk. Nu al een succes, aldus de Chinezen. -
Arabische Marssonde stuurt eerste foto van ruimtereisdoel
De Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten heeft tijdens zijn reis naar Mars de eerste foto van de rode planeet naar de aarde gezonden. De voornaamste leider van de Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, twitterde de foto vandaag. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Meer dan twintig doden bij politieactie tegen bendeleiders in Rio de Janeiro
Bij een actie van een speciale politie-eenheid in een krottenwijk in het noorden van Rio de Janeiro zijn zeker 21 doden gevallen bij een vuurgevecht. De politie-eenheid naderde in de nacht van zondag op maandag de favela (krottenwijk) Vila Cruzeiro en werd naar eigen zeggen meteen onder vuur genomen door drugsbendes. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
‘Plas ophouden bij Belgische festivals door tekort aan toiletten’
Er zijn in België te weinig chauffeurs om mobiele toiletten naar festivals en evenementen te brengen, blijkt uit een rondvraag door Belgische media. ,,We zullen sommige organisatoren moeten teleurstellen, want we geraken er niet.” -
PREMIUMvideo
Ruimtewedloop rond Mars: drie missies, maar Nasa steelt de show
Nadat maandag in Japan een Marsraket werd gelanceerd namens de Verenigde Arabische Emiraten, stuurde ook China gisternacht een onbemand vaartuig naar de rode planeet. Volgende week volgt het Amerikaanse Nasa voor dezelfde ruimtereis van tientallen miljoenen kilometers.