Onderzoek naar een vaccin in Denemarken
Volledig scherm
Onderzoek naar een vaccin in Denemarken © AFP

Test Chinees coronavaccin op mensen uit Wuhan biedt hoop

Chinese onderzoekers zijn een stap dichterbij een vaccin tegen het coronavirus. Een eerste test van het middel op ruim honderd mensen uit Wuhan is veelbelovend. Het vaccin heeft weinig bijwerkingen en het lichaam ontwikkelt snel antistoffen tegen het virus. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet.

Het vaccin, Ad5-nCoV genaamd, wordt ontwikkeld door het Chinese bedrijf CanSino Biologics. Het was een van de eerste coronavaccins die in maart in een vroeg stadium bij mensen werden getest.

De onderzoekers gebruiken een lichtere versie van een gewoon verkoudheidsvirus, dat wel menselijke cellen infecteert maar geen ziekte veroorzaakt, om genetisch materiaal te verkrijgen van Covid-19. Dat materiaal maakt een eiwit aan dat gelinkt is aan het coronavirus. Met het vaccin maakt het immuunsysteem antistoffen aan tegen dit eiwit.

CanSino Biologics testte het vaccin bij 108 gezonde mensen van 18 tot 60 jaar uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus voor het eerst werd ontdekt. Ze kregen een lage, middelhoge of hoge dosis van het vaccin.

Antistoffen

Na twee weken vertoonden de proefpersonen in alle drie de groepen een zekere mate van immuunrespons op het virus. Na vier weken hadden bijna alle deelnemers antistoffen ontwikkeld die Covid-19 wel herkennen, maar nog niet uitschakelen.

Van de proefpersonen die een lage of middelhoge dosis kregen, ontwikkelde de helft antistoffen die het virus uitschakelen. In de groep met een hoge dosis was dat driekwart.

Een 3D illustratieve weergave voor een medicijn tegen Covid-19
Volledig scherm
Een 3D illustratieve weergave voor een medicijn tegen Covid-19 © Rob Engelaar

De bijwerkingen vallen mee. De meest voorkomende klachten zijn milde pijn op de plek waar geïnjecteerd is, lichte koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn, zo melden de onderzoekers. Wel kregen negen deelnemers koorts (38,5 graden Celsius) en één deelnemer hoge koorts in combinatie met vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn. Deze klachten duurden slechts 48 uur.

De onderzoekers zien het als een grote stap, maar waarschuwen voor teveel optimisme. ,,Deze resultaten zijn een belangrijke mijlpaal’’, zegt onderzoeker Wei Chen van het Beijing Institute of Biotechnology in Beijing, China, in een verklaring.

Voorzichtig

,,Deze resultaten moeten echter voorzichtig worden geïnterpreteerd. De uitdagingen bij de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin zijn ongekend en het vermogen om deze immuunreacties te activeren, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het vaccin mensen zal beschermen tegen Covid-19.’’

De onderzoekers zijn inmiddels gestart met een groter onderzoek met vijfhonderd deelnemers die een lage of gemiddelde dosis van het vaccin krijgen, of een placebo. Aan deze studie doen ook proefpersonen van boven de 60 jaar mee. Ook worden tot zes maanden na vaccinatie de bijwerkingen bekeken.

Volledig scherm
© videostill

Wereldwijd zijn geneesmiddelenfabrikanten en onderzoekers bezig met een race tegen de klok om coronavaccins te ontwikkelen, nu het virus al ruim 330.000 doden heeft geëist.

Vooral China, waar de uitbraak eind vorig jaar begon, mobiliseert enorme middelen en heeft vijf potentiële onderzoeken. De Amerikaanse regering heeft daarop ‘Operation Warp Speed’ gelanceerd , in een poging eind dit jaar een vaccin op de markt te brengen.

Veelbelovend

Nu zijn er wereldwijd meer dan honderd verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling, waarvan ten minste acht met testen op mensen. Ook in deze onderzoeken zijn de ontwikkelingen veelbelovend.

Biotechbedrijf Moderna maakte bekend dat 45 vrijwilligers die een dosis van hun testvaccin (mRNA-1273) kregen, binnen vijftien dagen antistoffen ontwikkelden. Het niveau van de antistoffen in hun bloed is vergelijkbaar was met dat bij mensen die zijn hersteld van een coronabesmetting.

Bovendien hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford aangekondigd dat hun vaccin (ChAdOx1-nCov19) nu wordt getest in klinische onderzoeken met ruim 10.000 mensen. Die vaccins zouden mogelijk al in september beschikbaar zijn.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus:

  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.