Volledig scherm
Een man bekijkt een nieuwsuitzending over de recente raketlancering door Noord-Korea in de Zuid-Koreaanse stad Seoel. © EPA

Test Noord-Korea was ‘supergrote meervoudige raketwerper’

Noord-Korea heeft gisteren een test uitgevoerd met een ‘supergrote meervoudige raketwerper’ onder toezicht van leider Kim Jong-un. Dat meldt het staatspersagentschap KCNA vandaag.

Zaterdag vuurde Noord-Korea twee korteafstandsraketten af vanuit de oostelijke provincie Hamgyong-namdo. De raketten belandden voor de oostkust van het land in zee.

Op foto’s die gepubliceerd werden door de Noord-Koreaanse staatsmedia is te zien dat de raketten gelanceerd werden uit grote buizen die gemonteerd waren op een oplegger.

Volgens analisten is het al minstens het vierde nieuwe raketsysteem dat onthuld werd door Noord-Korea sinds de gesprekken over denuclearisatie tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun ontmoeting in februari vastliepen.

‘Countering militaire dreiging’

Noord-Korea moet de ontwikkeling van nieuwe strategische en tactische wapens opvoeren om de ,,steeds toenemende militaire dreiging en het drukoffensief van de vijandige machten’’ te counteren, zei Kim gisteren volgens KCNA. De jonge wetenschappers die de raketten hebben ontwikkeld zijn ,,een dierbare schat en een rijkdom voor het land’’, zei hij verder.

KCNA meldde gisteren in een commentaarstuk dat Noord-Korea ‘de strategische veiligheid van het land nooit zal inruilen voor een verlichting van de sancties’.

‘Beetje sorry’

Amerikaanse diplomaten proberen de vastgelopen gesprekken met Noord-Korea over hun kernwapen- en ballistische rakettenprogramma’s weer vlot te trekken. Tegen het land lopen zware sancties vanwege die programma’s.

Na raketlanceringen eerder deze maand beklemtoonde president Trump dat hij een goede relatie heeft met Kim Jong-un en zei hij dat de Noord-Koreaanse leider een ,,beetje sorry’’ had gezegd voor de tests.

Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © AP