Thalys-held bij Jimmy Fallon: Ik dacht 'is dit een grap?'

VideoBijna twee weken geleden was Anthony Sadler (23) nog gewoon een Amerikaanse toerist die genoot van een trip in Europa. Vandaag de dag wordt hij als een held bejubeld omdat hij samen met andere reizigers de zwaar bewapende Ayoub El-Khazzani (21) kon overmeesteren op de Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs. De twintiger uit Sacramento was dinsdagavond te gast bij Jimmy Fallon in 'The Tonight Show' om zijn verhaal te doen.

Sadler vertelde al honderden keren over hoe hij en zijn kameraden op 21 augustus een bloedbad konden voorkomen op de internationale trein, maar zou er naar eigen zeggen nog "heel de dag" over kunnen vertellen, zo begint hij het interview op NBC.

De jongeman uit Californië was die bewuste vrijdag een dutje aan het doen toen er ineens een "schot" weerklonk en lawaai van "brekend glas" te horen was. Een treinmedewerker rende door het gangpad. Sadler zag hoe zijn kameraden, Spencer Stone en Alek Skarlatos, ineengedoken zaten. ,,Zij hebben alletwee militaire ervaring, dus ik deed hen na.''

'Beetje geslagen'

,,Toen ik achterom keek, zag ik een gewapende man de wagon binnenkomen. Hij had een AK (AK-47, een aanvalsgeweer, red.) vast en ik dacht 'is dit echt? is dit een grap?''', beschrijft de jongeman de aanval op de Amerikaanse tv.

Zijn vrienden riepen "go!" en Sadler en zijn kameraden bestormden vervolgens de terrorist. ,,Toen hebben we hem een beetje geslagen'', klinkt het droogweg. Tijdens de worsteling liet El-Khazzani het wapen vallen en haalde hij een breekmes boven, ,,dus hebben we hem een extra pak rammel gegeven", aldus de student.

Zijn vriend Stone werd gestoken met het mes, waarop het trio de aanvaller bewusteloos sloeg en vastbond. Het kreeg daarbij de hulp van een Britse treinreiziger, Chris Norman. Stone ontfermde zich nadien over een passagier die een schotwonde aan de nek had opgelopen. ,,Hij stak zijn vingers in de wonde om het bloeden te stelpen. Dat heeft het leven van die man gered.''

Ongeveer twintig minuter later werd de verdachte opgepakt door de politie in Arras.

Twee minuten

,,De actie op de trein heeft alles bij elkaar zo'n twee minuten geduurd'', aldus nog Sadler. Het Amerikaanse publiek smult duidelijk van het heldenverhaald, zo is te horen aan het applaus en gejoel tijdens het interview, dat dinsdagavond op YouTube werd gezet.

De Amerikaan wijst er aan het einde van het gesprek nog op dat hij en zijn vrienden bijna niet op de aangevallen Thalys waren gestapt. ,,We hadden zo veel plezier in Amsterdam dat we er bijna waren gebleven.'' Daarop schudt Fallon prompt deze grap uit zijn mouw. "Dus, je was aan het 'slapen' op de trein?" zinspelend op het imago van de Nederlandse hoofdstad als cannabis- en feeststad.

270 kogels om 'reizigers te beroven'

Als Sadler en de andere passagiers niet waren tussengekomen, dan was de treinrit - en de vakantie van de drie vrienden - allicht in een groot bloedbad geëindigd. Achteraf bleek immers dat El-Khazzani in het bezit was van een AKM, de modernere versie van de AK-47, met 270 kogels van het kaliber 7,62 en een fles met een halve liter brandstof.

Zelf ontkent de Thalys-schutter dat hij een aanslag wilde plegen. Volgens een bron van de Franse politie zou de man tijdens een verhoor gezegd hebben dat hij enkel reizigers wilde beroven, zo berichtte de Franse krant Le Figaro eerder.

 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.