Tate Modern
Volledig scherm
Tate Modern © Dreamstime

Tiener duwt 6-jarig jongetje van tiende verdieping museum Tate Modern in Londen

De autoriteiten in Londen hebben vanmiddag het wereldberoemde museum Tate Modern gesloten nadat een kind van de tiende verdieping naar beneden was gevallen of geduwd. Het slachtoffertje is in kritieke toestand en met onbekende verwondingen met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Britse media heeft de politie een 17-jarige tiener aangehouden die mogelijk betrokken was bij het ongeval. Het slachtoffer zou een jongetje van 6 jaar zijn. 

Museumbezoekers melden op sociale media dat het pand minstens een half uur hermetisch werd afgesloten door de politie, opdat niemand er meer in en uit kon. De identiteit van de aangehouden tiener is nog niet vrijgegeven. SkyNews en andere Britse media melden op basis van een verklaring van de politie dat het om 17-jarige jongen gaat. Hij stond tussen het publiek op de tiende verdieping. Niets wijst erop dat hij een bekende van het slachtoffer is. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

Onduidelijk is vooralsnog hoe het met het kind gaat dat, na te zijn geduwd, vanaf een uitkijkpunt op het dak naar beneden viel. De Metropolitan Police meldt dat het kind ‘van een hoogte’ viel en stelt op korte termijn meer te kunnen zeggen over de conditie van het kind. Het jongetje kwam terecht op de vijfde verdieping en is dus vijf etages naar beneden gevallen.

Volgens ooggetuigen zou het kind van de achtste verdieping naar beneden zijn gevallen. De politie stelt echter dat hij van de tiende etage naar beneden werd ‘gegooid of geduwd’. Museumbezoekers spreken op Twitter over ‘een ongekende tragedie'. Een ooggetuige vertelde Mirror Online dat ze schrok toen ze een enorme klap hoorde. ,,Ik was op de vijfde etage toen ik opschrok van een hard geluid. Op datzelfde moment hoorde ik een vrouw schreeuwen: dat is mijn zoon.” 

Het museum was vorig jaar met 5,9 miljoen bezoekers de populairste toeristische trekpleister, meldt de BBC.

Volledig scherm
© AFP
 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Londen kwam het daarbij tot ongeregeldheden. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.