Volledig scherm
Het aantal Nederlanders met dengue ligt dit jaar twee keer zo hoog als vorig jaar © EPA

Tientallen Nederlanders in ziekenhuis met dengue-virus

Het aantal Nederlanders dat een dengue-besmetting in Azië heeft opgelopen is flink toegenomen. Volgens cijfers van het Rode Kruis en Eurocross is het aantal ziekenhuisopnames meer dan verdubbeld. Het virus, dat ook wel bekendstaat als knokkelkoorts, veroorzaakt onder meer koorts, misselijkheid en gewrichtspijn. Zonder behandeling kan het virus zelfs dodelijk zijn. 

Volledig scherm
Een kind met knokkelkoorts in Bangladesh © AFP

,,Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode’’, aldus Suzan de Wit van Eurocross. De toename van het virus, dat wordt verspreid via besmette tijgermuggen en gelekoortsmuggen, is vooral te zien in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshall eilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen. Ook in Afrika,Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied loop je risico besmet te raken. In Nederland komt het virus niet voor.  

Het risico op besmetting is vooral groot op de Filipijnen. Daar zijn nu al ruim 146.000 besmettingen vastgesteld: bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De Filipijnse overheid heeft de uitbraak dan ook uitgeroepen tot een nationale epidemie. Omdat het regenseizoen pas net begonnen, wordt gevreesd dat het aantal besmettingen nog veel verder zal toenemen. 

Klamboe

De besmette muggen prikken vooral overdag, waarschuwt gezondheidsexpert Marina Manger Cats van het Rode Kruis. Een muskietennet ‘s nachts helpt dus niet. ,,Een klamboe bij een middagslaapje of een slapende baby overdag helpt wel.’’ Het Rode Kruis adviseert reizigers zich goed in te smeren met een muggenwerend middel waar DEET in zit. ,,Houd met het smeren ook rekening met zonnebrandcrème, zodat het niet elkaar in de weg zit. Laat de zonnebrandcrème minstens een halfuur intrekken en breng daarna pas de muggenbescherming aan op de huid. Bedekkende kleding helpt ook tegen muggenbeten.’’

Het Rode Kruis en Eurocross raden mensen die naar risicogebieden gaan goed de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. 

Volledig scherm
In Thailand wordt uit alle macht geprobeerd de muggen te verdrijven uit de steden © EPA
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’