Volledig scherm
De Canadese premier Justin Trudeau © REUTERS

Trudeau op vingers getikt voor bemoeienis corruptiezaak, maar weigert excuses te maken

De Canadese premier Justin Trudeau is door een toezichthouder op de vingers getikt vanwege bemoeienis bij een corruptiezaak bij een groot bouwbedrijf. Hij probeerde justitie zo ver te krijgen te schikken met het bedrijf, blijkt uit een onderzoek van de waakhond. Hoewel Trudeau de uitkomst accepteert, maakt hij geen excuses. 

Trudeau zou geprobeerd hebben de beslissing van de federale aanklager om het bouwbedrijf SNV-Lavalin Group Inc te vervolgen voor corruptie ongedaan te maken en schond daarmee de ethische code. Het bedrijf zou voor de rechter moeten komen voor het betalen van ruim 30 miljoen euro aan steekpenningen in Libië, dat op dat moment onder controle van de dictator Muammar Gaddafi stond. 

De premier was echter bang dat het bedrijf - als het gestraft zou worden - zou besluiten Canada te verlaten, waardoor er mogelijk zo’n 9000 werknemers op straat zouden kunnen belanden. Trudeau probeerde zijn minister van Justitie Jody Wilson-Raybould zo ver te krijgen de aanklager terug te fluiten. Die weigerde, maar werd vervolgens overgeplaatst naar een ander departement. Een maand later nam ze ontslag. Het leidde in februari tot een grote rel in het land, waarbij twee kabinetsleden moesten opstappen. Ook een belangrijke adviseur van Trudeau moest vertrekken. 

Ondermijnen

Hoewel Trudeau altijd heeft gezegd zich aan de regels te hebben gehouden, denkt de toezichthouder daar heel anders over. ‘De premier heeft, rechtstreeks en via zijn medewerkers, geprobeerd invloed uit te oefenen op Wilson-Raybould’, schrijft Mario Dion in zijn rapport. ‘De bevoegdheid van de premier werd ingezet om de beslissing van de openbaar aanklager te omzeilen, te ondermijnen en uiteindelijk in diskrediet te brengen.’=

Trudeau, de eerste Canadese premier die de landelijke ethische codes heeft geschonden, zei vanmiddag in een persconferentie dat hij de uitkomsten van het onderzoek accepteert en verantwoordelijkheid neemt. Excuses wil hij echter niet maken. ,,Wat we deden was niet goed genoeg. Maar tegelijkertijd kan ik geen excuses maken voor het opkomen voor Canadese banen.’’

Pijnlijk

De kwestie is pijnlijk voor Trudeau, die juist aantrad met transparantie en eerlijkheid hoog in het vaandel. Dat het rapport precies uitkomt voor de verkiezingen in oktober, waarin hij graag herkozen wordt. De campagneperiode is net begonnen. Juridische gevolgen heeft het rapport niet. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Trudeau struikelt over ethische codes. In december 2017 tikte een onderzoekscommissie hem ook al op de vingers nadat hij een vakantie had geaccepteerd op het privé-eiland van de Aga Khan. Toen bood Trudeau wel excuses aan. 

  1. Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

    Politie België: Truckchauf­feur niet schuldig aan dodelijk au­to-ongeluk Nederland­se vrouw

    De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet.
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.