Volledig scherm
Taiwanese F-16's. © EPA

Trump bevestigt akkoord voor verkoop F-16's aan Taiwan

De Amerikaanse president bevestigt dat hij de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan heeft goedgekeurd. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Congres.

,,Ze zullen ze de F-16's op een zeer verantwoorde manier gebruiken", aldus Donald Trump. De deal, ter waarde van 8 miljard dollar, is volgens de president goed voor de werkgelegenheid. ,,Het gaat om veel geld en veel banen.”

De deal is de grootste en meest opmerkelijke verkoop van aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China, dat de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. De VS en China zijn in een handelsoorlog verwikkeld en Trump heeft een ‘humane oplossing’ voor de onrust in Hongkong geëist voordat het handelsconflict kan worden opgelost.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’