Emmanuel Macron en Donald Trump.
Volledig scherm
Emmanuel Macron en Donald Trump. © AFP

Trump boos op Macron om digitaks en dreigt nu Franse wijn zwaarder te belasten

Donald Trump heeft de Franse president Emmanuel Macron ‘dwaasheid’ verweten. De Amerikaanse president dreigt ermee Franse wijn zwaarder te belasten als vergelding voor de belasting die Frankrijk oplegt aan internetreuzen zoals Google, Amazon, Facebook en Apple.

,,Frankrijk heeft zojuist een digitaks opgelegd aan onze fantastische Amerikaanse technologiebedrijven. Als iemand hen gaat belasten, dan zou het hun eigen land moeten zijn, de VS’’, zo twitterde Trump. ,,We zullen binnenkort een serieuze tegenmaatregel nemen na deze dwaasheid van Macron. Ik heb altijd gezegd dat de Amerikaanse wijn beter is dan de Franse.’’

Wijn

In 2018 verkocht Frankrijk voor ruim 3,2 miljard euro aan wijnen in de VS, bijna een kwart van de totale wijnexport in het land. Daarmee is de VS de belangrijkste importeur van wijn en sterke drank uit Frankrijk. Toch lijken de Fransen niet onder de indruk van het dreigement. Minister van Economie Bruno Le Maire heeft laten weten dat de ‘universele belasting van digitale activiteiten een uitdaging is die ons allen aangaat’. ,,We willen daarom een akkoord sluiten binnen de kaders van de G7 en de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Maar tot het zover is, zal Frankrijk op nationaal niveau beslissingen nemen.’’

De digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf. Le Maire schat dat de belasting jaarlijks een half miljard euro oplevert.

Oneerlijke concurrentie

Ook andere Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk en Spanje zijn van plan een digitaks in te voeren. Dat is volgens hen noodzakelijk omdat grote multinationals zoals Amazon en Facebook hun winsten belasten in landen met lage belastingen - zoals Ierland - terwijl de winst oorspronkelijk werd gemaakt in landen met hogere belastingen. 

De politieke druk om de belasting in te voeren neemt toe, omdat lokale winkeliers en internetondernemers oneerlijke concurrentie ervaren door het ‘belastingshoppen’ van de internetgiganten.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.