Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
VideoEen afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren.
Delen per e-mail
De verhuiswagens zijn al gesignaleerd. Volgens de Britse krant The Guardian zijn Trumps buren rond zijn particuliere club Mar-a-Lago niet blij. Volgens de miljonairs in de buurt is het straks gedaan met hun rust als Trump er komt wonen en het een komen en gaan zal worden van bewonderaars. Dat zou ook extra risico op een coronabesmetting kunnen meebrengen.
Tijdens zijn presidentiële bezoeken aan Mar-a-Lago werd Trumps resort al door tientallen agenten bewaakt. Barricades blokkeerden de hoofdwegen en veroorzaakten lange files, tot grote ergernis van de buurt. Daarop besloot een groep boze buren juridisch advies in te winnen. Ze willen voorkomen dat de ex-president permanent in Mar-a-Lago gaat wonen, met alle overlast van dien.
Geen woning
Trump kocht het barokke resort met uitzicht op zee in 1985. Toen hij het landgoed in 1993 in een commerciële club veranderde, stemde Trump ermee in leden te verbieden om er meer dan 21 dagen per jaar te logeren. Buurtbewoners eisen nu dat het stadsbestuur deze afspraak handhaaft. Dat zou betekenen dat Trump zelf niet permanent in zijn resort zou kunnen wonen. De kwestie zou volgende maand door het stadsbestuur worden besproken.
In Palm Beach, gelegen op een eiland voor de kust van Florida, woont de rijkste 1 procent van Amerika. Aan de South Ocean Boulevard, die langs Mar-a-Lago loopt, staan enkele van ‘s werelds chicste strandhuizen. Eigenaren zijn onder meer cosmetische erfgename Aerin Lauder, miljardair-financier en Trumps adviseur Stephen Schwarzman en de inmiddels overleden voor pedofilie veroordeelde Jeffrey Epstein. Trump verbleef de afgelopen jaren vaak in Mar-a-Lago, dat hij ook wel het ‘Winter Witte Huis’ noemt. Hij ontving daar ook diverse wereldleiders.
Trump breekt traditie
Trump breekt met een lange traditie door morgen niet naar de beëdiging van zijn opvolger te gaan. Aanhangers die afscheid willen nemen van Trump, moeten vroeg uit de veren. Die plechtigheid staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Genodigden worden tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd verwacht. Als Joe Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit Trump vermoedelijk al thuis in Mar-a-Lago.
Trump maakte op 8 januari bekend dat hij niet naar de machtsoverdracht in Washington gaat. Dat was twee dagen nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd. Het is nog onduidelijk of de president ook wil breken met een andere traditie: het achterlaten van een handgeschreven brief voor zijn opvolger in het Oval Office.
Bekijk hier onze video’s over de Amerikaanse verkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chirurg voert videogesprek met rechtbank tijdens operatie
Een plastisch chirurg uit de Amerikaanse staat Californië probeerde zijn rechtszaak via een videogesprek vanuit de operatiekamer te volgen. De rechter maakte echter snel een einde aan het gesprek toen hij zag dat er een patiënt op de behandeltafel lag. -
PREMIUM
In Bulgarije prikken ze twintigers, want degenen met voorrang hebben er (nog) geen zin in
Geen enkel EU-land vaccineert zo traag tegen corona als Bulgarije. Dat komt niet doordat er weinig vaccins beschikbaar zijn. De Bulgaren vertrouwen de prik niet: meer dan de helft is niet van plan hem te gaan halen. Daarom kan nu iedereen zich per direct laten inenten, kwetsbaar of niet. -
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur. -
Slachtoffers van zware crash in Californië waren net VS binnengesmokkeld via gat in grens
Dertien illegale migranten die gisteren in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië omkwamen bij een tragisch verkeersongeval waren kort ervoor het land binnengesmokkeld via een gat in de grensafzetting. De Amerikaanse grensautoriteiten vermoeden dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van meer dan veertig illegalen. -
Italië blokkeert export kwart miljoen vaccins die op weg waren naar Australië
Italië heeft de export van de 250.000 AstraZeneca-vaccins geblokkeerd die op weg waren naar Australië. De actie, met goedkeuring van de EU, is een reactie op de aanhoudende leveringsproblemen van het farmaceutische bedrijf.
-
PREMIUM
Blijven dromen! Een plek naast de Grote Vier zit er voor Trump niet in
Na een turbulent presidentschap en niet minder chaotisch verlopen verkiezingen is hij morgen president af. Een terugblik in beeld op de vier jaren waarin Amerika schudde op zijn grondvesten. -
video
Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Haïti, ontsnapte bendeleider gedood door politie
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en ruim vierhonderd gedetineerden ontsnapt. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt en omgekomen bij de grote uitbraak in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische eiland. -
‘Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media.