Volledig scherm
Op 23 april vorig jaar plantte Trump de eikenboom die hij van Macron kreeg in de tuin van het Witte Huis. De boom moest symbool staan voor de vriendschap tussen de twee leiders. Sinds het planten van de boom is die vriendschap bekoeld, en, hoe symbolisch: de boom is dood gegaan. © AFP

Trump krijgt nieuwe ‘vriendschapsboom’ van Macron

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt een nieuwe boom van zijn Franse collega Emmanuel Macron na de snelle dood van een eikenboompje dat de Franse president vorig jaar cadeau deed. 

Op sociale media regende het berichten dat het gesneefde boompje symbool staat voor de moeizame relatie tussen de beide staatshoofden, maar Macron wuifde die commentaren vandaag weg. ,,Het is geen tragedie. Je moet geen symbolen zien als die er niet zijn. Het symbool was dat we dat boompje samen plantten.”

De twee presidenten plantten het boompje in april 2018 in de tuin van het Witte Huis, als teken van vriendschap tussen de twee landen. Sinds het planten van de boom is die vriendschap bekoeld en symbolisch of niet: de boom is doodgegaan. Kort na de plantceremonie moest het boompje alweer de grond uit, omdat het in quarantaine moest. Dat blijkt de jonge eik niet te hebben overleefd.

De boom kwam uit Belleau, een voormalig slagveld uit de Eerste Wereldoorlog. Bij de plantceremonie vorig jaar dankte Macron de Amerikaanse militairen die in die oorlog hielpen Frankrijk te bevrijden van de Duitse bezetter.