Volledig scherm
© AP

‘Trump misbruikte macht om Oekraïne onder druk te zetten’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn macht als president misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten om daar voordeel van te hebben bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat schrijven de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in hun rapport over de getuigenverhoren in het onderzoek naar de afzettingsprocedure van Trump.

Met het machtsmisbruik doelen de Democraten op het tegenhouden van militaire steun aan Oekraïne door Trump totdat Oekraïne een onderzoek zou instellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. Hiermee heeft Trump ook de nationale veiligheid ondermijnd, aldus de Democraten.

De president zou ook het onderzoek van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden hebben tegengewerkt door getuigen op te roepen niet op de dagvaarding in te gaan. Daarnaast zou de president getuigen openlijk hebben geïntimideerd en aangevallen. Dat is strafbaar, staat in het rapport.

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond het rapport goedgekeurd met 13 stemmen voor en negen stemmen tegen. De Democraten stemden voor en de Republikeinen tegen, meldde CNN. Het zal nu worden doorgestuurd naar de juridische commissie van het Huis. Als die commissie besluit over te gaan tot een afzettingsprocedure in de Senaat, dan vormt dit rapport de basis voor de aanklachten. 

De juridische commissie houdt woensdag de eerste verhoren. Vier juridische experts van universiteiten in de Verenigde Staten worden gehoord over wat er in de grondwet staat over het starten van een afzettingsprocedure. Ook wil de inlichtingencommissie nog meer getuigen horen voordat de juridische commissie het onderzoek overneemt, staat in het rapport.

Het Witte Huis noemt het onderzoek een ‘eenzijdig onzinproces’. ,,Er is geen bewijs gevonden tegen Trump. Dit rapport bestaat uit niets meer dan hun frustraties”, doelt de woordvoerder van het Witte Huis op de Democraten. ,,Het leest als een onsamenhangend verhaal van een blogger die iets wil bewijzen waar geen bewijs voor is.”

Eerder op de dag verklaarde Trump de Democraten nog voor gek. Bekijk hieronder de beelden.