Volledig scherm
Trump tijdens zijn persconferentie. © REUTERS

Trump: Navolanden zeggen veel meer geld toe

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump hebben Navolanden toegezegd snel meer geld te zullen bijdragen aan de organisatie. Het zou gaan om in totaal 33 miljard dollar.

De landen zullen volgens Trump de beloofde 2 procent bijdrage van hun Bruto Nationaal Product gaan regelen. Trump zelf wil naar 4 procent, maar hij is tevreden met de toezeggingen die hij nu binnen heeft, waaronder die van Duitsland.

Dat zei Donald Trump op een persconferentie aan het eind van de tweedaagse Navotop in Brussel. ,,Ongelooflijk, dergelijke bedragen hebben we nooit eerder gezien. Het gaat veel sneller naar de 2 procent van hun BNP. In een paar jaar. De Navo is nu veel sterker dan twee dagen geleden.''

Vertrek

De Amerikaanse president drong de afgelopen dagen aan op hogere bestedingen en dreigde met consequenties, zoals een vertrek uit het bondgenootschap. ,,Dat kan ik waarschijnlijk doen, maar dat is niet nodig'', zei hij.

Trump was ondanks eerdere kritische tweets ineens positief over de Navo. Hij meent nu dat het bondgenootschap sterker is dan individuele landen onderling en 'meer verbonden' zijn dan ooit. Trump noemde de Navotop 'een groot succes' en sprak zijn steun uit voor de alliantie. ,,Ik geloof in de Navo.''

Teamgeest

Trump noemde de sfeer tijdens een ingelaste spoedzitting van de 29 leiders waarin hij donderdag zijn eisen op tafel legde 'fantastisch en collegiaal'. ,,Op het eind kwam het allemaal samen, er was een geweldige teamgeest.''

De Amerikaanse president gaf tevens aan 'totaal niet blij' te zijn met de oliepijplijn van Rusland naar het Westen en de situatie rond de Krim. Hij liet zich daarnaast verleiden om opmerkingen te maken over Noord-Korea. Volgens Trump is het 'afwachten wat er gaat gebeuren', maar heeft het land nog geen nieuwe rakettesten gedaan.

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.
  2. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.