Trump stelt bezoek aan Denemarken uit om Groenland

Donald Trump stelt een geplande ontmoeting met de premier van Denemarken uit. De Amerikaanse president zegt daartoe te hebben besloten omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten. Een bezoek van Trump aan Denemarken begin volgende maand gaat niet door.

Trump schrijft op Twitter dat Denemarken een ‘erg speciaal land’ is met geweldige inwoners. ,,Maar met het oog op de opmerkingen van premier Mette Frederiksen, dat ze geen interesse heeft in het bespreken van de verkoop van Groenland, stel ik de ontmoeting uit die over twee weken had moeten plaatsvinden.’’

De president heeft eerder toegegeven dat hij interesse heeft in het kopen van Groenland. Dat enorme eiland met circa 58.000 inwoners heeft een autonome status binnen het koninkrijk Denemarken en is een enorme bron van onder meer steenkool en uranium.

Frederiksen zei onlangs tijdens een bezoek aan het eiland dat geen sprake kan zijn van een verkoop aan de VS. ,,Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland is Groenlands’’, aldus de Deense premier volgens een lokale krant. ,,Ik blijf maar hopen dat dit niet serieus is bedoeld.’’

Trump zegt nu op Twitter dat Frederiksen beide landen veel tijd en moeite heeft bespaard door zo direct te zijn. De president zou eigenlijk 2 en 3 september naar Denemarken gaan op uitnodiging van de Deense koningin, maar een woordvoerder van het Witte Huis bevestigt dat de reis niet doorgaat.

Een fjord in Groenland, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Volledig scherm
Een fjord in Groenland, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. © REUTERS

Verbijstering

In Denemarken wordt met stijgende verbijstering gereageerd op Donald Trumps besluit zijn lang geplande staatsbezoek aan Denemarken te annuleren. Premier Mette Frederiksen geeft vanmiddag een persconferentie. Zo onbeschoft behandel je een trouwe bondgenoot en gewaardeerde NAVO-partner niet, is de teneur. ,,Ik dacht dat het een 1 aprilgrap was toen ik het las’’, aldus de voormalige Deense premier Lars Lokke Rasmussen. De voormalige Deense minister van Buitenlandse Zaken, Kristian Jensen, tweette dat je het Trump wel moest nageven: de Amerikaanse president heeft het klaargespeeld om ‘een grote kans van een versterkte dialoog tussen bondgenoten om te zetten in een diplomatieke crisis’.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen staan diplomaten nog steeds met hun oren te klapperen. Dit is ongekend in het diplomatieke protocol. Trump en First Lady Melania waren persoonlijk uitgenodigd door de Deense koning Margarethe die nu dus een opgestoken vinger uit de VS heeft gekregen.

Complotdenkers zijn ook actief en hebben al bedacht dat het allemaal een grote stunt is van Trump omdat zijn voorganger Barack Obama eind volgende maand ook in Kopenhagen wordt verwacht. Obama is nog altijd heel populair in Denemarken. Voor Trump waren daarentegen protestdemonstraties aangekondigd. Trump zou het niet kunnen verkroppen dat Obama wordt toegejuicht waar hij zou worden uitgejouwd en daarom gaf hij er de brui aan.