Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

VIDEODe Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.

Trump verwacht dat het aantal doden de komende tijd flink oploopt. ,,Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.’’ Zonder maatregelen denkt hij dat circa 2,2 miljoen Amerikanen zouden kunnen overlijden aan het longvirus. ,,Het is dus erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt.’’

De Amerikaanse president Trump houdt een persconferentie in de Rose Garden van het Witte Huis.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Trump houdt een persconferentie in de Rose Garden van het Witte Huis. © EPA

In juni herstel

De president verwacht dat het land rond 1 juni ‘op weg is naar herstel’. Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn. ,,Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald’’, zei hij.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels 2.479 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, ruim 142.000 Amerikanen zijn geïnfecteerd. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore. Meer dan 1.000 mensen stierven in de hard getroffen staat New York.

Trump zei tot slot dat er dinsdag een belangrijke aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst. ,,Dinsdag zullen we deze plannen afronden en een samenvatting van onze bevindingen, ondersteunende gegevens en strategie aan het Amerikaanse volk verstrekken.’’

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.