Volledig scherm
Donald Trump. © AP

Trump witheet na neerschieten drone door Iran

UpdateDe Amerikaanse president Donald Trump heeft het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran - eerder vandaag - scherp veroordeeld. ,,Iran heeft een grote fout gemaakt'', twitterde hij. Het doet de spanningen tussen beide landen verder oplopen.

Javad Zarif on Twitter

The US wages #EconomicTerrorism on Iran, has conducted covert action against us & now encroaches on our territory. We don't seek war, but will zealously defend our skies, land & waters. We'll take this new aggression to #UN & show that the US is lying about international waters

Iran haalde de Amerikaanse drone vandaag neer. Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz. De Iraanse Revolutionaire Garde claimde de Amerikaanse 'spion-drone' te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan, boven het eigen grondgebied. ,,En onze grenzen zijn een rode lijn’’, aldus een woordvoerder van het Iraanse leger. ,,Elke vijand die die grenzen passeert, vernietigen we.’’ 

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, liegt Amerika over de positie waar de drone is neergeschoten. ,,We zoeken geen oorlog, maar we verdedigen ons luchtruim, land en onze wateren.’’ 

De VS verklaarden in reactie dan weer dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren.

Na zijn scherpe tweet, verzachtte Trump zijn kritiek. Hij dacht toch dat het neerschieten van de drone niet bewust is gebeurd. ,,Dat vind ik moeilijk te geloven.’’ En: ,,Ik denk dat Iran een fout heeft gemaakt, dat een generaal of iemand anders de mist inging en de drone heeft neergehaald.’’

Aanvallen op zeetankers

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. De doorgang verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Een groot deel van de olie in de wereld wordt via deze route per schip vervoerd. Vorige week nog deden de aanvallen op twee olietankers in de regio de spanningen tussen Washington en Teheran aanzienlijk toenemen. De Amerikaanse regering zegt dat Iran achter de aanvallen zit, maar Teheran ontkent dit.

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is al sinds vorig jaar sterk toegenomen, toen president Donald Trump een nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en grote mogendheden opzegde en sancties oplegde aan het land.

Donald J. Trump on Twitter

Iran made a very big mistake!

Iran’s leider Ayatollah Ali Khamenei zei vorige week dat hij de Amerikaanse president Donald Trump niet beschouwt als ‘waardig om berichten mee uit te wisselen‘. Bekijk de video hier:

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.