Volledig scherm
Amerikaanse militaire voertuigen bezig aan hun aftocht uit het noordoosten van Syrië. © AP

Turken beschieten Amerikaanse troepen

Amerikaanse troepen in de buurt van de Syrische grensstad Kobani zijn beschoten door Turks artilleriegeschut. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon vrijdag gezegd. Er zijn geen gewonden gevallen.

,,De explosie vond plaats op een paar honderd meter van een gebied dat bij de Turken bekendstaat om de aanwezigheid van Amerikaanse troepen’’, zei marinekapitein Brook DeWalt in een verklaring na het incident, dat vrijdagavond plaatsvond. 

Volgens DeWalt zijn er geen Amerikaanse troepen gewond geraakt en hebben de Amerikanen zich niet teruggetrokken uit Kobani. DeWalt waarschuwde de Turken ervoor te zorgen dat ze geen operaties uitvoeren die de Amerikanen ertoe dwingen zich te verdedigen.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie waren de Amerikanen geen doelwit. In een verklaring zegt het departement dat Turkse militairen Koerdische troepen in Kobani heeft aangevallen nadat die beschietingen met machinegeweren en mortieren hadden uitgevoerd.

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse basis in de vuurlinie ligt sinds de start van het Turkse offensief woensdag.

In Noord-Syrië zijn zeker 100.000 mensen op de vlucht geslagen. Veel mensen zitten in opvangkampen. Wat is er momenteel aan de hand en wat gaat er gebeuren? Bekijk deze video: 

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.