Volledig scherm
De Turkse president Erdogan © AFP

Turkije bant posters met 'nee' uit het straatbeeld

Antirookposters in Turkije worden massaal verwijderd omdat er groot 'nee' op staat. De Turkse autoriteiten zijn bang dat de bevolking denkt dat het een oproep is om nee te stemmen tegen grondwetswijzigingen, die president Erdogan nog meer macht moeten geven.

Ambtenaren in Konya, een conservatieve provincie van Turkije, verwijderden de afgelopen dagen plots alle antirookbrochures, flyers en posters. Hoezo, vroegen bewoners zich af. ,,Omdat ze tot verwarring kunnen leiden'', zei parlementslid Abdullah Agrali van de regerende AK-partij (AKP).

Veel vertrouwen in het intellect van zijn achterban heeft deze islamistische politicus kennelijk niet, want hij wil met deze bizarre actie het risico uitsluiten dat zijn kiezers in de antirookcampagne een indirecte aanbeveling zien om 'nee' te stemmen in het referendum op paaszondag. Hij wil voorkomen dat ze per ongeluk tegen Erdogan stemmen.

Absurdistisch toneelstuk

Op het reclamemateriaal van het ministerie van Gezondheid staat groot het woord nee. De bijbehorende tekst: 'Bepaal of je wat wilt winnen. Wilt u uw kinderen vergiftigen? Wil je impotent zijn? Wil je kanker? Wil je een hartaanval? Als je nee zegt heb je een leven en een toekomst.'

Het lijkt op een scene uit een absurdistisch toneelstuk. Maar in Turkije is de realiteit vaak absurder dan fictie. Zelfs dagelijkse uitdrukkingen zijn politiek besmet. Zoals hayirli olsun (succes; geluk ermee), dat diverse AKP-aanhangers mijden, omdat het woord 'hayir' (nee) erin zit.

Toeval
De autoriteiten laten niets aan het toeval over en doen er alles aan om degenen die campagne voeren tegen meer macht voor Erdogan de mond te snoeren of zwart te maken.

Invloedrijke woordvoerders, zoals de leiders van de Koerdische politieke partij HDP, zitten in de gevangenis. Zeker 2.500 journalisten zijn ontslagen, ruim honderd andere zitten achter de tralies. En minstens 150 media zijn gesloten.

Erdogan brandmerkt neestemmers als landverraders die 'in hetzelfde kamp zitten als de coupplegers'. Premier Yildirim vindt dat ze 'aan de kant van terroristen staan'.