De Turkse president Erdogan.
Volledig scherm
De Turkse president Erdogan. © TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Turkije pakt nog eens 120 militairen op vanwege coup

Een Turkse officier van justitie heeft de voorlopige hechtenis bevolen van 120 verdachten uit het leger, zei staatspersbureau Anadolu vandaag. Het is het zoveelste hardhandige optreden van de regering na de mislukte couppoging in 2016.

De politie begon gelijktijdige invallen in 43 provincies om de verdachten op te pakken, van wie er 58 gebruikers zouden zijn van de verboden ByLock-berichtenapp, aldus Anadolu. Turkije verbood ByLock in de nasleep van de couppoging. Aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen gebruikten de app om met elkaar te communiceren in de nacht van de staatsgreep. Bij de poging tot staatsgreep kwamen meer dan 240 mensen om het leven.

Gülen, die sinds 1999 in de Verenigde Staten woont, heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en de staatsgreep veroordeeld. Meer dan 50.000 mensen zijn inmiddels gevangengezet in afwachting van een rechtszaak over vermeende banden met Gülen. Nog eens 150.000 mensen zijn ontslagen of geschorst uit de militaire, publieke en private sector.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.