Volledig scherm
Archieffoto: na de mislukte coup in Turkije demonstreerden Erdogan-aanhangers in Wenen. Afgelopen weekend waren het juist de Koerden die demonstreerden in de Oostenrijkse stad, tot ergernis van Turkije. © afp

Turkije roept ambassadeur terug uit Oostenrijk na oplopende spanningen

Turkije heeft zijn ambassadeur uit Wenen teruggetrokken om de 'betrekkingen met Oostenrijk onder de loep te nemen'. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag bekendgemaakt.

Volgens Cavusoglu is de aanleiding een demonstratie door Koerden afgelopen weekend en de stijgende anti-Turkije-retoriek in Oostenrijk. 'Wij hebben onze ambassadeur in Wenen naar Ankara teruggeroepen voor overleg', aldus de minister. Tegelijkertijd verweet hij Oostenrijk de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) te steunen.

De laatste weken waren er ernstige wrijvingen tussen beide landen. Zo heeft Wenen opgeroepen om, na de mislukte couppoging in Turkije en de reactie van de Turkse regering daarop, een punt te zetten achter de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Een Oostenrijkse topambtenaar beschuldigde Turkije ervan naar een dictatoriaal regime te neigen. Na gekissebis daarover beschuldigde Turkije Oostenrijk op zijn beurt van 'radicaal racisme'.

Op het matje
Minister Cavusoglu zei maandag dat de demonstratie in Wenen het afgelopen weekend werd gehouden door de PKK. 'Dit strookt niet met eerlijkheid en gerechtigheid. We kunnen niet afwachtend toekijken bij deze houding die terrorisme ondersteunt.' De Turken hebben niet alleen ambassadeur Hasan Hogus van Wenen naar Ankara teruggehaald. In de Turkse hoofdstad hebben ze ook de Oostenrijkse ambassadeur op het matje geroepen over de demonstratie.

'Helaas blijkt de grondslag voor onze wederzijdse relatie en samenwerking verdwenen', aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. De Oostenrijkse regering heeft nog niet gereageerd op de diplomatieke spanningen.