Volledig scherm
Vanochtend was een explosie te zien in de Syrische plaats Ras al-Ain. © Reuters

‘Turkse inval Syrië eist honderden levens’

Bij de Turkse inval in het noorden van Syrië zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Er zijn verschillende berichten over het aantal.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief. Dit is moeilijk te controleren. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot 20, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

Vrijdagavond herhaalde de Turkse president Erdogan de de operatie doorgaat, ondanks toenemende internationale kritiek. Turkije zal ‘niet stoppen, ongeacht wat iedereen zegt’.

Vandaag waren dikke rookwolken te zien boven Ras al-Ain, een van de twee plaatsen waar Turkije het vizier op heeft gericht. Ook was er zwaar geweervuur te horen. Aan het eind van de ochtend claimde Ankara dat bevriende Syrische milities het centrum van Ras al-Rain hebben ingenomen. In Tel Abyad was het vandaag iets rustiger.

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld. Volgens de Koerden gaat het om twee keer zoveel vluchtelingen.

  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.