Volledig scherm
Vanochtend was een explosie te zien in de Syrische plaats Ras al-Ain. © Reuters

‘Turkse inval Syrië eist honderden levens’

Bij de Turkse inval in het noorden van Syrië zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Er zijn verschillende berichten over het aantal.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief. Dit is moeilijk te controleren. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot 20, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

Vrijdagavond herhaalde de Turkse president Erdogan de de operatie doorgaat, ondanks toenemende internationale kritiek. Turkije zal ‘niet stoppen, ongeacht wat iedereen zegt’.

Vandaag waren dikke rookwolken te zien boven Ras al-Ain, een van de twee plaatsen waar Turkije het vizier op heeft gericht. Ook was er zwaar geweervuur te horen. Aan het eind van de ochtend claimde Ankara dat bevriende Syrische milities het centrum van Ras al-Rain hebben ingenomen. In Tel Abyad was het vandaag iets rustiger.

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld. Volgens de Koerden gaat het om twee keer zoveel vluchtelingen.

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.