Rachida wist niet wat ze hoorde toen ze een verpleger van het Sint-Franciscusziekenhuis de hand wilde schudden
Volledig scherm
Rachida wist niet wat ze hoorde toen ze een verpleger van het Sint-Franciscusziekenhuis de hand wilde schudden © Mine Dalemans

Turkse verpleger weigert Belgische patiënt hand te geven: ‘Omdat het in de Koran staat, zei hij’

Een Belgische vrouw wist niet wat ze hoorde toen ze vrijdag een verpleger van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder (nabij Maastricht) de hand wilde schudden. De man zou dat hebben geweigerd, omdat hij zich dan ‘ritueel’ zou moeten wassen. ,,Ik was zijn patiënt en hij wou me niet eens aanraken”, aldus de vrouw. Het ziekenhuis bevestigt dat er een incident is geweest.

Rachida, die zelf als verpleegster werkt, sukkelde met een zwaar verstuikte teen en bezocht vrijdag de afdeling radiologie van het Belgische ziekenhuis. ,,Ik had veel pijn aan mijn dikke teen en ging voor een CT-scan. Toen een Turkse verpleger mij kwam halen in de wachtzaal,  wilde ik hem de hand schudden. Maar tot mijn stomme verbazing weigerde hij. ‘Ik mag geen hand geven aan een vrouw, omdat dat zo in de Koran staat’, zei hij. ‘Als ik dat wel doe, moet ik mezelf ritueel reinigen’.”

Vernederend

Rachida, die zelf Marokkaanse roots heeft, was met stomheid geslagen. ,,We hebben het als buitenlander al niet gemakkelijk in Vlaanderen. Racisme schuilt steeds meer om de hoek. En dan doet die man er op zo’n manier nog een schep bovenop. Dat is koren op de molen van diegenen die vinden dat vreemdelingen maar beter opkrassen. Ik heb mij echt heel boos gemaakt tegen die man. Ook tijdens het onderzoek weigerde hij me aan te raken. Terwijl ik toch potverdorie zijn patiënte ben. Wat heeft de Koran nu te maken met de behandeling van zieke mensen?! Hij zou beter luisteren naar Hippocrates in plaats van zo’n enge interpretatie van de Koran te volgen.”

Quote

Ook tijdens het onderzoek weigerde hij me aan te raken. Terwijl ik toch zijn patiënte ben

Rachida

Ook de zesjarige dochter van Rachida was getuige van het incident. ,,Dat hij mij vernederde voor de ogen van mijn dochter, maakt voor mij de zaak nog erger. Kijk, een hand geven is bij ons in België een elementaire vorm van beleefdheid. Dat heeft niks met geloof te maken. Dit is er echt over.”

Onderzoek

Kristien Elsen, woordvoerder van het Sint-Franciscusziekenhuis, bevestigt dat er vrijdag een incident is geweest. ,,We hebben een klacht ontvangen en we gaan dat nu via de juiste weg verder onderzoeken. Ik heb de man kort kunnen spreken. Hij ontkent de feiten niet, maar zegt dat alles in een heel andere context gebeurd is. We willen wel dat onze medewerkers volgens onze waarden en normen handelen. Ons ziekenhuis staat open voor iedereen, ongeacht geslacht, afkomst of religie, en we verwachten dat onze medewerkers op een professionele manier omgaan met de patiënten.”

,,Maar we trekken ook geen al te voorbarige conclusies. De verpleger in kwestie heeft zich altijd professioneel en volgens onze waarden en normen gedragen. We hebben nog nooit eerder dit soort klachten over hem ontvangen. We brengen de twee partijen volgende week samen in de hoop snel duidelijkheid in deze zaak te kunnen brengen.”