Tweede dode gevonden na zware explosie in chemiefabriek Catalonië

VIDEODe autoriteiten in het Spaanse Tarragona maken bekend dat er, na de enorme explosie van gisteren in een chemische fabriek, vandaag een tweede dode is gevonden. Het slachtoffer lag bedolven onder het puin van de fabriek.  

Volledig scherm
De ravage bij de fabriek in Tarragona is enorm na de explosie en daaropvolgende brand. © AFP

Miquel Buch, het regionale hoofd van het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, verklaart dat de fabrieksmedewerker na de zware ontploffing van gisterenavond werd vermist. Zijn lichaam is door reddingswerkers vandaag teruggevonden onder de verbrande resten van de fabriek. 

Gisteren werd al een dodelijk slachtoffer geborgen. Deze persoon kwam om het leven nadat een weggeslingerd stuk metaal zijn huis raakte. Lokale media meldden eerder dat het gebouw daarna instortte. Naast de twee omgekomen personen raakten zeker acht andere medewerkers gewond, waarvan twee in levensgevaar verkeren.

Onder controle

Volledig scherm
De explosie bij de fabriek wat in de wijde omgeving te zien. © AP

Zo'n dertig brandweerlieden hebben de hele nacht doorgewerkt om de vlammen het hoofd te bieden. Brandweerchef Albert Ventosa liet vanochtend weten dat de brand onder controle is en dat het gevaar geweken is. Het vermoeden bestaat echter dat bij de explosie chemische stoffen zijn vrijgekomen. 

De autoriteiten van Catalonië onderzoeken de oorzaak van de explosie, die wordt aangemerkt als een ‘chemisch ongeval’. Op videobeelden was de brand bij de fabriek te zien. Hoewel in de lucht geen chemicaliën werden gemeten, werden omwonenden toch geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De explosie vond plaats bij het bedrijf Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE), naar verluidt het enige bedrijf dat in Spanje ethyleenoxide produceert. Dat is een bepaald soort gas dat kanker kan veroorzaken. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 140.000 ton per jaar.