'Uitzetcentra in Frankrijk lijken wel gevangenissen'
Gevangenissen mogen ze niet heten, maar de uitzetcentra in Frankrijk hebben er wel veel van weg. De Franse regering wil dat de illegalen er langer verblijven, zodat er meer tijd is om hun uitzetting te regelen. De politiek is kritisch.
Er staan metershoge metalen hekken. Daar bovenop zijn dikke rollen prikkeldraad met scheermesjes bevestigd. Op alle hoeken van het terrein hangen bewakingscamera's. Bij de ingang is er een enorme muur en een poort met tralies. Ver weg en uit het zicht - verstopt achter die muren, tralies en hekken - ligt het grootste 'uitzetcentrum' van Frankrijk.
Hier in Mesnil-Amelot, ten noorden van Parijs, worden jaarlijks enkele duizenden illegalen vastgezet tot ze daadwerkelijk de grens worden overgezet. Officieel mag het geen gevangenis heten, maar de migranten worden er wel opgesloten.
,,De kamers binnen zijn smerig. Er wordt weinig schoongemaakt. Er is soms geen warm water, dus kunnen de mensen niet douchen. Er is al regelmatig schurft bij mensen geconstateerd en er zijn vlooien en bedwantsen'', vertelt Nicolas Braun. Hij is juridisch adviseur van de Franse vluchtelingenorganisatie La Cimade.
Braun werkt al vier jaar in het uitzetcentrum van Mesnil-Amelot. Hij vertelt over de situatie binnen, want deze krant kreeg geen toestemming zelf te gaan kijken. ,,Er worden hier regelmatig kinderen opgesloten. We hebben nu een mevrouw met een kindje die hier al meer dan vijf dagen vastzit. Een baby! In dit soort slechte hygiënische omstandigheden kan je toch geen moeder met zuigeling opsluiten?''
Vrijlaten
In totaal zijn er 25 uitzetcentra in Frankrijk. Nu mogen illegalen daar anderhalve maand worden vastgehouden. Als er na die tijd bijvoorbeeld nog steeds geen reispapieren zijn, moet de vreemdeling worden vrijgelaten. In de nieuwe Franse asielwet, die vandaag wordt gepresenteerd, staat dat een illegaal straks 4,5 maand mag worden opgesloten - wat de regering dus langer de tijd geeft om de uitzetting te organiseren.
Volgens de belangenbehartiger voor vreemdelingen La Cimade zaten in 2016 45.937 mensen vast in uitzetcentra. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er in dat jaar slechts 13.000 mensen ook echt het land werden uitgezet. Het merendeel wordt na detentie dus alsnog vrijgelaten, en dat wil de regering Macron veranderen.
Regering Macron wil met nieuwe wet vaker illegalen kunnen uitzetten
Die plannen roepen kritiek op, tot in Macrons eigen regeringspartij. ,,Onze uitzetcentra gaan steeds meer op gevangenissen lijken. Dat past niet in onze republiek'', zei parlementslid Sonia Krimi onder luid applaus in de Assemblée. ,,Niet alle migranten zijn terroristen!'' De regering hamert juist op de evenwichtigheid van de nieuwe wet. Want voor degenen die wél asiel mogen aanvragen, komen er verbeteringen. De asielprocedures worden flink versneld. Er komt meer opvang. Sommige verblijfsvergunningen worden verlengd en de mogelijkheden voor gezinshereniging verruimd.
Om met name het uitzetbeleid te rechtvaardigen, wijst de regering vaak naar het stijgende aantal asielzoekers. Vorig jaar kwam een recordaantal van meer dan 100.000 asielzoekers naar Frankrijk. Maar uit overheidscijfers blijkt die stijging relatief te zijn.
Stijging
In de EU is het aantal asielzoekers de laatste jaren enorm gestegen, maar die migranten gingen vooral naar Duitsland en Italië. Frankrijk ziet het aantal asielzoekers naar verhouding langzaam stijgen.
Ruim tien jaar geleden meldde meer dan 20 procent van alle asielzoekers die de EU binnenkwamen zich in Frankrijk. In 2016 was dat nog maar 7 procent, aldus demografisch instituut INED. Bovendien is het aantal migranten dat vrijwillig vertrekt uit Frankrijk vorig jaar spectaculair gestegen. In 2017 keerden ruim 7.000 buitenlanders, met financiële steun van Parijs, vrijwillig terug naar hun vaderland: een stijging van 48 procent. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers die deze krant in handen heeft.
Uit die cijfers blijkt ook dat Frankrijk vorig jaar in totaal 17 miljoen euro meegaf aan vrijwillig vertrekkende migranten. Dat geld was bestemd om de terugreis te betalen, of om bijvoorbeeld in het land van herkomst huisvesting en werk te zoeken.
In 2016 werd 9,5 miljoen uitgekeerd aan bijna 5.000 vrijwillig vertrekkende vreemdelingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim tien miljoen ondervoede kinderen door droogte, corona en oorlog in Oekraïne
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Onderzoek naar medische zorg in uitzetcentra
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek gestart naar de medische zorg in detentie- en uitzetcentra. In die centra worden afgewezen asielzoekers vastgehouden die niet meer in Nederland mogen blijven. Dat schrijft de NOS. -
PREMIUM
Amerikaans Congres buigt zich over ufo's: ‘Taak om dit te onderzoeken’
Het Amerikaanse Congres buigt zich over een mysterieus fenomeen: ufo’s. Congresleden willen weten of ze een gevaar kunnen vormen en vragen om meer actie. -
PREMIUM
Chinezen moeten van Peking aan de kids, maar zelf willen ze dat steeds minder
China’s bevolking veroudert en dreigt ook nog eens te krimpen. De Chinese overheid probeert het krijgen van kinderen te stimuleren, maar jonge Chinezen kijken wel uit. Kinderen opvoeden is schreeuwend duur.
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Met video
Kerkgangers Californië overmeesteren schutter: één dode en vier zwaargewonden
Zonder de “uitzonderlijke heldenmoed” van enkele kerkgangers had de schietpartij bij een presbyteriaanse kerk in Laguna Woods, Californië, zondagmiddag (lokale tijd) nog veel ernstiger kunnen aflopen. Het aantal slachtoffers bleef volgens de politie beperkt tot één dode en vier zwaargewonden, omdat de schutter snel werd overmeesterd door enkele onverschrokken kerkgangers. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.