Veel onduidelijkheid over verdronken vluchtelingen

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft maandag gezegd dat er op de Middellandse Zee opnieuw een drama heeft plaatsgevonden. De slachtoffers zijn migranten die Italië probeerden te bereiken. ,,Het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen. Alweer een tragedie.'' Toch bestaat er veel onduidelijkheid over de verdronken vluchtelingen.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
Mattarella. © Photo News

Volgens de BBC overleefden 41 mensen de oversteek. Overlevenden zeiden dat mogelijk wel vijfhonderd mensen zijn omgekomen.

Eerder op de dag werd al gemeld dat mogelijk honderden vluchtelingen waren verdronken doordat hun gammele boot voor de kust van Libië was gekapseisd. Bevestiging ontbreekt echter nog.

Onnauwkeurig
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemde de berichten over honderden slachtoffers inaccuraat. Volgens de UNHCR kan geen enkele overheidsinstantie duidelijkheid geven over het vermoedelijke overlijden van naar schatting vierhonderd mensen. 

Volgens BBC Arabic ging het om één overvol vaartuig met mogelijk meer dan vierhonderd vluchtelingen uit vooral Somalië, Eritrea en Ethiopië aan boord. President Sergio Mattarella van Italië zei dat 'het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen'.

De overlevenden - afkomstig uit Egypte, Ethiopië, Somalië en Sudan - zijn opgevangen in Kalamata, een stad in het zuiden van Griekenland, aldus de BBC.

Gered
Wel werden 108 opvarenden gered van een lekkende boot op weg naar Italië. SOS Méditerranée maakte dat maandag bekend. Ze zaten op een smokkelschip dat op weg naar Italië in moeilijkheden raakte. Aan boord werden ook de lichamen van zes overledenen aangetroffen. De hulpactie werd gecoördineerd door de Italiaanse kunstwacht. Die pikte ook nog 33 mensen in de buurt van Syracuse op uit zee.