Verdwenen Belgische jongen na 20 jaar levend teruggevonden

UpdateIn België is een twintig jaar oude vermissingszaak opgelost. Simon Lembi, vermist sinds november 1999, is in goede gezondheid teruggevonden. Dat meldt het Brussels parket. De jongen verdween op 14-jarige leeftijd in Brussel en is inmiddels 33 jaar. Hij geeft aan zelf te zijn weggelopen.

Het gaat om een van de oudste verdwijningsdossiers van België. De man van Angolese afkomst verdween in 1999 uit zijn woning in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Lembi werd niet ontvoerd, maar liep twintig jaar geleden zelf weg. Na zijn verdwijning werd (tot nu toe) nooit meer wat van hem vernomen.

Een getuige bracht de politie in november op het spoor van de intussen volwassen man. De deze getuige zei familie te zijn van Lembi. De Belgische politie heeft na de tip een portret van Lembi laten maken en trof hem na uitgebreid onderzoek aan op zijn nieuwe verblijfplaats, ergens in Europa. De man had hier onder een compleet nieuwe identiteit een nieuw leven opgebouwd. Hoe de man een nieuwe identiteit heeft gekregen, is niet bekend. Maar volgens het Belgische pakket kan dat op allerlei manieren, bijvoorbeeld door als minderjarige vreemdeling zonder papieren asiel aan te vragen.

Toen de politie hem confronteerde, gaf de man aan dat hij inderdaad Simon Lembi is, en dat hij toentertijd uit eigen wil is vertrokken wegens familiaire omstandigheden. Hij wil niet dat zijn nieuwe identiteit en zijn nieuwe woon- of verblijfplaats bekend gemaakt wordt. De politie in België doet daarom ook verder geen mededelingen over zijn zaak ‘om te voorkomen dat mensen zelf naar hem op zoek gaan’.  ,,Wij hebben een privéleven te respecteren en dat gaan we dan ook doen”, aldus het Belgische parket. 

Op dit moment ziet de politie geen aanleiding om verder onderzoek te doen naar de zaak. Het verdwijningsdossier wordt afgesloten.

Tv-kijken

Lembi was 14 jaar toen hij spoorloos verdween. Tien dagen voor zijn verdwijning was de tiener, de oudste van vier kinderen, samen met zijn moeder in Brussel aangekomen. Het gezin kreeg daar een sociale huurwoning.

Moeder Marie-Jeanne gaf in 2015 een interview aan de Belgische krant La Dernière Heure over de dag dat haar oudste zoon verdween. Lembi had zijn moeder op 12 november 1999 rond 17 uur gevraagd of hij tv mocht gaan kijken in een opvangcentrum in de Parmestraat, de enige plek die hij kende in de buurt. Een wandeling van slechts vijf minuten. Marie-Jeanne gaf haar goedkeuring, maar zag de jongen nooit meer terug. 

De vrouw gaf toen aan dat het was uitgesloten dat de tiener was weggelopen. ‘Simon was erg verlegen, kende niemand in de hoofdstad, sprak amper drie woorden Frans en had nog nooit het openbaar vervoer genomen,’ aldus zijn moeder. Bovendien had hij volgens haar geen geld of gsm bij zich. 

Volledig scherm
Simon Lembi, vermist sinds 1999.