Vergiftigingsrel: Rusland zet 23 Britse diplomaten uit
Rusland gaat komende week 23 Britse diplomaten uitzetten. Dat heeft de Britse ambassadeur in Moskou vanmorgen te horen gekregen toen hij op het matje moest komen bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanleiding is de vergiftigingsrel rond de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in het verenigd Koninkrijk.
Londen kondigde eerder deze week aan 23 Russische diplomaten uit te zetten. Dit vanwege de aanslag met zenuwgas op voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Zij werden zondag 4 maart bewusteloos gevonden op een bank in de Engelse stad Salisbury.
In een reactie op de Britse uitzettingsbeslissing werd de Britse ambassadeur Laurie Bristow vandaag ontboden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Britse ambassadeur was dinsdag ook al op het matje geroepen in de marge van de vergiftigingscrisis.
British Council
Naast de uitzetting van de 23 diplomaten doet Rusland ook de activiteiten stoppen van de British Council, een internationale organisatie die zich inzet voor het verspreiden van de Britse cultuur en de Engelse taal over de wereld. Ze laat weten 'diep teleurgesteld' te zijn over de gedwongen sluiting van haar kantoor in Moskou. ,,We kunnen bevestigen dat ons is gevraagd de operaties in Rusland te staken en we betreuren deze beslissing ten zeerste", zegt de organisatie in een verklaring.
Volgens de Britse premier Theresa May veranderen de vergeldingsmaatregelen niets aan de feiten en aan de verantwoordelijkheid van Rusland voor de vergiftiging. ,,Het Russische antwoord doet niets af aan de poging tot moord op twee mensen op Britse bodem, waaruit geen andere conclusie mogelijk is dan die van de schuld van de Russische staat", zei ze tijdens een toespraak op het Congres van de Conservatieve Partij in Londen.
De Britse regering buigt zich maandag over mogelijk nieuwe maatregelen tegen Rusland. Dat zei een regeringswoordvoerder vanmiddag. De uitzetting van de Britse diplomaten komt volgens hem niet als een verrassing. ,,Deze Russische maatregel was al ingecalculeerd", aldus de zegsman.
De Russische vergeldingsmaatregelen veranderen niets aan de feiten en aan de verantwoordelijkheid van Rusland voor de poging tot dubbele moord op Britse bodem
Poetin
Groot-Brittannië verdenkt Rusland ervan achter de vergiftiging met zenuwgas te zitten. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verklaarde gisteren dat president Poetin zelf 'zeer waarschijnlijk' verantwoordelijk is voor het drama.
Rusland ontkent elke betrokkenheid. Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren al dat het land maatregelen tegen Groot-Brittannië zou nemen die 'snel' bekendgemaakt zullen worden.
Spionnenruil
De 66-jarige Sergei Skripal kreeg in 2010 onderdak in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS. Hij was in 2006 in Rusland veroordeeld wegens hoogverraad en kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar voor spionage voor de Britten. Skripal speelde in Europa informatie door aan MI6, de Britse geheime dienst. Volgens Rusland zou hij er 100.000 dollar voor hebben gekregen. Skripal zou in de jaren 90 in contact zijn gekomen met MI6. Hij was een van vier Russische spionnen die werden geruild tegen tien 'slapende geheim agenten' van Moskou in de Verenigde Staten.
Medewerkers van een winkelcentrum Maltings in Salisbury sloegen zondag 4 maart alarm toen twee mensen, Skripal en een vrouw van in de dertig, plotseling ernstig ziek werden. Zij waren in aanraking gekomen met een onbekend goedje. De zaak roept herinneringen op aan de vergiftiging van de overgelopen Russische spion Aleksandr Litvinenko (43) in 2006.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italië legt vluchtelingenschip van Banksy aan de ketting
De Louise Michel, het reddingsschip gefinancierd door de anonieme Engelse kunstenaar Banksy, is door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Het schip zou te veel reddingsacties hebben uitgevoerd en mag de haven van Lampedusa niet verlaten. -
VS klaagt in Nederland opgepakte Russische infiltrant strafhof Den Haag aan
De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude. -
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Drugsoorlog Antwerpen: zes woningen beschadigd bij nieuwe explosie
Een nieuwe explosie in de Antwerpse wijk Borgerhout heeft schade aangericht aan zes woningen, meldt de Antwerpse politie. Het doelwit lijkt een veroordeelde drugscrimineel, aldus de Belgische krant Het Laatste Nieuws. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Opnieuw pensioenrellen in Frankrijk: 149 agenten gewond, 172 arrestaties, brand in stadhuis Bordeaux
Bij nieuwe protesten tegen de Franse pensioenhervorming zijn in diverse steden in het land opnieuw rellen uitgebroken. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn bij de ongeregeldheden 149 politieagenten gewond geraakt. In heel Frankrijk werden 172 arrestaties verricht, waarvan 77 in Parijs. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Video en foto's
Betoging tegen waterreservoir in Zuidwest-Frankrijk loopt volledig uit de hand: tientallen gewonden
Vuur, zwarte rook, molotovcocktails, vuurwerk en traangas. Bij botsingen tussen naar schatting 6000 betogers en de oproerpolitie bij het dorp Sainte-Soline in het westen van Frankrijk, zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen, ook onder de politie.