Reddingsdiensten in Potrerillos (Mendoza).
Volledig scherm
Reddingsdiensten in Potrerillos (Mendoza). © PRENSA GOBIERNO DE MENDOZA

Vermiste klimmer mogelijk na dertig jaar dood teruggevonden in Argentijnse gletsjer

De Argentijnse autoriteiten denken na bijna dertig jaar een vermissingszaak te hebben opgelost. Een wandelaar ontdekte in een gletsjer in de provincie Mendoza een lichaam dat vermoedelijk van een verdwenen Spaanse klimmer is.

Het lichaam werd ontdekt in een gletsjer nabij de plaats Potrerillos in de provincie Mendoza. Het is onduidelijk hoe het slachtoffer precies is verongelukt. ,,Het lichaam bevond zich al heel lang in de gletsjer", zegt Alejandro Alonso, een politiefunctionaris die betrokken was bij de bergingsoperatie. ,,Op enig punt verloor de wandelaar zijn evenwicht en kwam ten val. Of de wind blies hem de gletsjer in.”

Uit DNA-onderzoek moet blijken of het inderdaad gaat om Mateo Parrilla, de Spanjaard die in januari 1990 verdween. De 35-jarige man uit Valencia zou zijn begonnen aan een klimtocht op een berg in Portrerillos maar is daarna nooit meer gezien, schrijft El Pais. Zijn verdwijning is de enige die in de regio geregistreerd werd. 

Spaans materiaal

De autoriteiten vermoeden in elk geval dat de zaak snel kan worden afgesloten. Het slachtoffer droeg kleren uit de periode waarin de klimmer verdween en had klimmateriaal van een Spaans merk bij zich. Ook werd op het lichaam een rugzak met documenten gevonden, maar over die documenten wilde de politie verder niets kwijt. 

Mendoza is een populaire toeristische bestemming. Het lichaam lag echter niet in een drukbezocht gebied.

  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.