Volledig scherm
Johan van Laarhoven tijdens zijn proces in Thailand.

Veroordeelde coffeeshophouder Van Laarhoven (59) is terug in Nederland

staat mogelijk aansprakelijkDe veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven (59) is zojuist op Schiphol geland. Hij zat jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel en werd ernstig ziek. Zijn advocaat Knoops wil nu via een kort geding passende medische zorg voor hem regelen. 

Ook overweegt de raadsman de Staat aansprakelijk te stellen voor de fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Na de landing op Schiphol wordt Van Laarhoven overgebracht naar de gevangenis in Vught. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops wil morgen met een kort geding medische zorg voor hem afdwingen: ,,Johan heeft zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld, hij moet onder meer worden geopereerd. Het kan niet zomaar zijn dat hij een pilletje krijgt van de huisarts.” 

Quote

We hebben zijn medisch dossier doorgeno­men met specialis­ten en die hebben gezegd dat hij naar het ziekenhuis moet

Advocaat Geert-Jan Knoops

Van Laarhoven zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel. Hij moet de rest van zijn straf in Nederland uitzitten dus zal hij na medisch onderzoek meteen naar een gevangenis worden overgebracht. Zijn terugkeer is voor zijn familie en advocaten ‘een mijlpaal in een slepende kwestie’. 

Minister Ferd Grapperhaus (CDA) reisde af naar Thailand om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot elf jaar cel. Broer Frans van Laarhoven: ,,We hadden gehoopt dat ook zijn partner mee zou komen, maar dat is nog niet het geval. Grapperhaus doet zijn uiterste best ook haar naar Nederland te halen. Pas dan is onze missie echt klaar.”

Vrij krijgen

Advocaten gaan nu ‘alle juridische middelen aanwenden’ om de coffeeshophouder zo snel mogelijk vrij te krijgen. Knoops heeft hiervoor een gratieverzoek ingediend bij minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD). Hij overweegt bovendien de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de gang van zaken. 

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand opgepakt en veroordeeld tot ruim honderd jaar cel voor de verkoop van softdrugs (daar illegaal) en het witwassen van de miljoenen die hij met zijn vier coffeeshops van The Grass Company had verdiend. Dat werd later teruggebracht tot 75 jaar, waarvan hij er zeker 20 zou moeten uitzitten. In Nederland wordt Van Laarhoven verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Thailand pakte hem op nadat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland had aangedrongen op hulp voor een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken en belastingontduiking. 

‘Einde aan nachtmerrie’

D66-Kamerlid Vera Bergkamp is ‘opgelucht dat er een einde komt aan deze nachtmerrie voor Johan van Laarhoven’: ,,Ik ben erg blij voor zijn moeder, broer en de rest van de familie.”

De tientallen jaren cel die hem in Thailand werden opgelegd zijn omgezet naar het Nederlandse maximum, tien jaar en acht maanden. Daar wordt zijn tijd in de Thaise gevangenis van afgetrokken. 

Ombudsman

De Nationale ombudsman stelde vorig jaar maart vast dat Nederlandse instanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand rond de Tilburgse coffeeshophouder. Ombudsman Reinier van Zutphen verweet de Nederlandse politie, Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie en Veiligheid nalatig te zijn geweest: ,,De Nationale Ombudsman vindt dat het OM en de politie verzuimd hebben om vooraf een reële afweging te maken of het sturen van de brief zorgvuldig, effectief en proportioneel was.”

Kijk hier hoe het nu verder gaat met Johan van Laarhoven:

Bekijk hier een fragment uit De Ochtend Show to go waarin journalist Hans Bos meer uitleg geeft over de situatie van Johan van Laarhoven: