Verpleegster in tranen als ze geen eten kan kopen na dienst van 48 uur: ‘Stop met hamsteren’

videoEen Britse verpleegkundige is een hit op internet nadat ze in tranen een video opnam na afloop van een zware dienst op haar werk. De 48-jarige Dawn Bilbrough was naar eigen zeggen net klaar met een dienst van 48 uur(!) toen ze afgepeigerd eten en drinken hoopte te kopen in een supermarkt. Ze trof slechts lege schappen aan. ,,Stop alsjeblieft met hamsteren.’’

De angst voor het coronavirus leidt in Engeland al dagen tot chaotische toestanden in supermarkten. Klanten haalden hele schappen leeg en bij sommige filialen stonden gisteren weer enorme rijen. Ouders gingen zelfs met elkaar op de vuist.

Verpleegkundige Bilbrough werkte vanwege het coronavirus twee dagen lang vrijwel onafgebroken op de intensive care in een lokaal ziekenhuis. Tot haar grote verbazing trof ze na haar dienst een geplunderde supermarkt. ,,Ik kom net uit de winkel zonder eten”, snikt ze in een video die ze zelf opnam. ,,Ik kon daar binnen mijn tranen niet inhouden. Ik wilde gewoon wat halen voor de komende 48 uur die ik moet werken. Maar er is geen fruit of groenten. Ik weet niet hoe ik nu gezond moet blijven.”

Maatregelen

De grote Britse supermarktketens namen deze week al maatregelen om hamsteren tegen te gaan. Mensen mogen bepaalde producten niet meer onbeperkt inkopen. Zo moet worden voorkomen dat schappen te snel worden leeggehaald. Bij supermarktketen Tesco mogen klanten nog maar twee pakken kopen van gewilde producten als pasta, toiletpapier en houdbare melk.

De oproep van de supermarkten lijkt aan dovemansoren gericht..,,Er zijn mensen die complete schappen leeghalen”, stamelt Dawn Bilbrough in de video. ,,Stop daar alsjeblieft mee. Het zijn mensen zoals ik die voor je zullen zorgen als je in nood bent.”

Lockdown?

Supermarkten rekenen op ondersteuning van de politie als Engeland toch in lockdown gaat. Zo moet verder wangedrag door klanten worden tegengegaan. Een bron binnen de supermarktsector zegt tegen lokale media dat niet wordt gerekend op een rol voor het leger. De strijdkrachten kunnen wel de hulpdiensten gaan ondersteunen.

Britse media berichten dat tot 20.000 manschappen worden vrijgemaakt. Zij kunnen bijvoorbeeld veldhospitalen opzetten. Reservisten krijgen donderdag te horen dat ze kunnen worden ingezet. De topman van supermarktketen Sainsbury’s beklemtoonde in een brief aan klanten dat er geen sprake is van voedseltekorten. Hij stelde dat slechts beperkingen worden opgelegd om te zorgen dat meer klanten de kans krijgen om levensmiddelen te kopen.

Dawn Bilbrough
Volledig scherm
Dawn Bilbrough © Facebook
  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”