Volledig scherm
Christian Van Eyken. © BELGA

Vlaams parlementslid moet terechtstaan wegens moord

Het Vlaamse parlementslid Christian Van Eyken en Sylvia B., zijn voormalige politiek medewerkster met wie hij een relatie zou hebben gehad, moeten beiden terechtstaan voor de moord op B.'s ex-man Marc Dellea. Dat heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist. De twee ontkennen elke betrokkenheid.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht. Het was zijn echtgenote Sylvia B. zelf die die dag de hulpdiensten inschakelde, omdat haar man levenloos op bed lag. Na inspectie vond een arts een kogelwond achter het oor. 

De Brusselse Justitie opende daarop een gerechtelijk onderzoek, maar dat leidde niet meteen naar een verdachte. De speurders ondervroegen de weduwe wel een aantal keer. Uit het onderzoek was gebleken dat het koppel op scheiden stond. Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van een vergelijkbaar kaliber als het moordwapen.

Volledig scherm
Christian Van Eyken in ht Vlaams Parlement in Brussel. © BELGA

Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de moord is op beveiligingscamera's van het gebouw te zien hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even later verlaten B. en Van Eyken datzelfde appartement. De rechercheurs vermoeden dat de moord tussen die beide momenten plaatsvond.

Op 13 oktober werd Sylvia B. opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. In die periode werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de woning van Christian Van Eyken in Zaventem en in zijn kantoor in het Vlaams Parlement. Van Eyken werd nadat zijn parlementaire onschendbaarheid was opgeheven begin vorig jaar gearresteerd. Een dag later kwam hij al vrij, omdat zijn aanhoudingsbevel niet was ondertekend. 

Quote

Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten, maar volgens de wetsdokter is de moord 20 uur later gepleegd

Christian Van Eyken

"Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten", zei Van Eyken in het parlement toen zijn onschendbaarheid werd opgeheven. "In het dossier zit een verklaring van de wetsdokter die zegt dat de moord begaan is om 21 uur van dezelfde dag, dus 20 uur later."

Onlangs rondde de onderzoeksrechter het dossier af. Het Belgisch parket zag daarin reden de twee te vervolgen wegens moord. Ook moeten Christian Van Eyken en Sylvia B. zich op 24 april voor de rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing en oplichting. Van Eyken wordt ervan verdacht te hebben gelogen over de diploma's van Sylvia B.