Volledig scherm
De ingang van de Amerikaanse marinebasis in Pensacola, Florida waar een lid van de Saoedische luchtmacht vrijdag drie Amerikaanse militairen doodschoot. © Getty Images

Vliegtraining Saoedische militairen in VS opgeschort na aanslag

De Amerikaanse marine heeft de vliegopleiding van zo’n 300 Saoedische militairen op drie bases in de VS opgeschort na de schietpartij van vorige week op een legerbasis in Florida. In Pensacola schoot een lid van de Saoedische luchtmacht vrijdag drie mensen dood in een klaslokaal.

De klassikale lessen zullen deze week wel weer worden hervat voor de Saoedische militairen die in de VS hun training krijgen, maar vliegen is er voorlopig niet bij. In totaal gaat het om 852  vliegers uit Saoedi-Arabië op bases verspreid over de gehele VS, melden Amerikaanse media. Het vliegverbod zou gelden voor in elk geval tien dagen.

De 21-jarige Mohammed Alshamrani schoot vrijdag drie Amerikaanse militairen dood en verwondde acht anderen, voordat hij zelf door agenten werd doodgeschoten. Hij was op de luchtmachtbasis Pensacola in Florida voor een opleiding. Het motief van de schutter wordt nog onderzocht. De FBI liet weten dat het de schietpartij behandelt als een terreurdaad. De vraag of Alshamrani alleen handelde of dat er anderen betrokken waren, is ook nog onderwerp van onderzoek.