Een van de kapers laat zien dat hij een vuurwapen heeft waarmee hij de gezagvoerder onder schot houdt tijdens diens interview met de media op het vliegveld van Beirut.
Volledig scherm
Een van de kapers laat zien dat hij een vuurwapen heeft waarmee hij de gezagvoerder onder schot houdt tijdens diens interview met de media op het vliegveld van Beirut. © Screenshot YouTube

Vliegtuigkaper opgepakt 30 jaar nadat veroordeelde handlanger hem verklikte

VideoDe Griekse politie heeft een 65-jarige Libanees gearresteerd die wordt verdacht van een vliegtuigkaping in 1985 en het doodschieten van een Amerikaanse marinier aan boord. De verdachte werd donderdag opgepakt op het eiland Mykonos. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse autoriteiten.

Volgens Griekse media was de man betrokken bij de kaping op 14 juni 1985 van een toestel van Trans World Airlines (TWA). Daarbij werd een Amerikaanse marinier doodgeschoten. Vlucht TWA 847 was met 153 passagiers onderweg van de Egyptische hoofdstad Caïro naar het Amerikaanse San Diego met tussenstops in Athene, Rome, Boston en Los Angeles. Het werd gekaapt nadat het van Athene was opgestegen. De kapers eisten de vrijlating van zevenhonderd sjiitische gevangenen uit Israëlische hechtenis.

De kapers dwongen de gezagvoerder naar de Libanese hoofdstad Beiroet te vliegen. Daar werd de Amerikaan doodgeschoten. De kapers hielden 39 Amerikaanse gijzelaars gedurende zeventien dagen vast. De gijzelaars werden vrijgelaten nadat Israël de eis van de kapers had ingewilligd om gevangenen vrij te laten die tijdens gevechten in het zuiden van Libanon waren gevangengenomen.

Een van de kapers, de Libanees Mohammed Ali Hamadi, werd in 1989 door een Duitse rechtbank tot levenslang veroordeeld wegens moord en het kapen van het toestel. Hij gaf destijds toe dat hij en een compagnon het vliegtuig hadden gekaapt. Hij ontkende dat hij de marinier had vermoord. Zijn compagnon zou dat hebben gedaan.

Griekse media berichten dat de donderdag opgepakte man twee jaar na de kaping in Duitsland was gearresteerd, maar dat hij later werd uitgewisseld met twee Duitsers die in Beiroet waren ontvoerd.