Vliegtuigongeluk Nepal: 20 van de 22 inzittenden gevonden, kans op overlevenden klein
Met videoEen klein vliegtuig met 22 mensen aan boord is in Nepal neergestort. Het toestel crashte in de bergen in het district Mustang, niet ver van de eindbestemming van de vlucht. Reddingswerkers hebben de plek van de crash bereikt en vinden steeds meer lichamen. Tot dusver zijn twintig van de 22 inzittenden gevonden. De kans dat de overige twee nog leven is volgens de autoriteiten erg klein.
,,We zijn druk bezig om de lichamen van de slachtoffers te bergen en naar Kathmandu te brengen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld van de Nepalese hoofdstad.
De slechte weersomstandigheden en de aanhoudende bewolking maken het lastig voor reddingswerkers om tussen de wrakstukken te zoeken naar slachtoffers. Als het mogelijk is vliegen er helikopters boven het gebied. De wrakstukken liggen in een straal van 100 meter, zeggen de autoriteiten.
,,Na het analyseren van de beelden lijkt het erop dat het vliegtuig niet in brand is gevlogen. Het lijkt erop dat het toestel tegen een grote rots aan is gevlogen”, aldus een woordvoerder van het vliegveld in Pokhara, het vertrekpunt van het vliegtuig.
Negentien passagiers aan boord
Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air komt uit 1979 en vliegt sindsdien al in de regio. Het verdween zondag van de radar tijdens een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom. De zoektocht naar de plek van de crash werd zondagavond gestaakt vanwege intredende duisternis, maar is maandagochtend hervat.
Aan boord van het nog geen jaar oude toestel bevonden zich negentien passagiers en drie bemanningsleden. De Nepalese politie maakt melding van zes buitenlanders: vier uit India en twee uit Duitsland. De Duitsers zijn een man en een vrouw, meldt de ARD op basis van de passagierslijst. De Duitse ambassade in Kathmandu bevestigde dat. Een luchtverkeersleider liet weten dat er een geluid te horen was, voordat het vliegtuig van de radar verdween, schrijft de Kathmandu Post.
Eerdere crashes
Jomsom in de Himalaya is slechts twintig minuten vliegen van Pokhara. In het bergachtige land wordt met de toename van het aantal toeristen steeds meer gevlogen vanwege de moeilijke verbindingen over land, maar de Nepalese luchtvaartmaatschappijen hebben een slechte naam op het gebied van veiligheid. De Europese Unie weert alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit het Europese luchtruim omdat ze onveilig te werk zouden gaan. Bovendien verandert het weer in het hooggebergte vaak onverwacht, wat vliegen gevaarlijk maakt.
Het traject is populair bij toeristen die een trektocht willen maken rond de 8091 meter hoge Annapurna. Daardoor zitten de vluchten tussen Pokhara en Jomsom vaak vol. Op dezelfde route vloog in februari 2016 een toestel van Tara Air tegen een berg. Alle 23 inzittenden kwamen toen om het leven. En in december 2010 crashte een toestel van dezelfde maatschappij tijdens een vlucht van Lamidanda in het oosten van Nepal naar Kathmandu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Fransman die 54 vrouwen verkrachtte moet 20 jaar de cel in
De Franse serieverkrachter Dino Scala is veroordeeld tot 20 jaar cel. Volgens de rechter staat vast dat hij tussen 1988 en 2018 zeker 54 vrouwen verkrachtte, probeerde te verkrachten of aanrandde. Zijn slachtoffers waren 13 tot 48 jaar oud. Voor twee verkrachtingen waarvan hij werd beschuldigd staat volgens de rechter niet vast dat Scala de dader was. -
PREMIUMOorlog Oekraïne
Relatie met Kazachstan is duidelijk bekoeld: ‘Poetin, was not amused na opmerking van Tokajev’
Dat Kazachstan Rusland weigert te steunen in de strijd tegen Oekraïne, wekt wrevel in Moskou. Volgens experts kan dat leiden tot toenemende spanningen tussen de landen. -
PREMIUMMet video
Voor gehandicapte Precious uit Kameroen is er nu een vleugje toekomst
In Afrika wordt een gehandicapt kind vaak gemeden en gezien als een straf van God. Maar nog pijnlijker: er is een chronisch tekort aan gespecialiseerde zorg voor ze. In Kameroen wordt nu door Nederlanders een inhaalslag gemaakt. Verslaggever Bob van Huët ging op bezoek. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Veiligheidsraad verlengt missie in Mali met een jaar
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag besloten om Munisma, de militaire missie in Mali, met een jaar te verlengen. De missie in het West-Afrikaanse land is de grootste en gevaarlijkste missie van de VN. Sinds januari wordt ze mede geleid door de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. -
PREMIUMOorlog Oekraïne
Dit gebeurt er met 170 miljoen van Giro555: van hygiënekits tot psychosociale hulp
Er is via Giro555 inmiddels bijna 170 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne. Wat gebeurt er met al dat geld? In Zaporizja, waar een project van Caritas loopt, worden er bijvoorbeeld getraumatiseerde gezinnen mee geholpen.