Volledig scherm
Alexander Gauland © AP

Voorman van rechtspopulistische AfD wekt woede met nazi-uitspraken

Hij wil meer waardering voor de nazi's. Maar daarmee heeft Alexander Gauland, de lijsttrekker van de rechts-populistische partij AfD zich de woede van veel Duitsers op de hals gehaald. 

Alexander Gauland vindt dat Duitsland trots moet kunnen zijn op het werk van de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed zijn uitspraak eerder deze maand maar beelden ervan zijn pas nu naar buiten gekomen.  ,,We moeten een streep zetten onder het nazi-verleden", zei de politicus. ,,Als de Fransen trots mogen zijn op Napoleon en de Britten op Churchill dan hebben Duitsers het recht om trots te zijn op de prestaties van hun soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog."

Onderzoek

Martin Schulz, de leider van de sociaaldemocratische SPD, beschuldigt de AfD-prominenten van racisme en wil laten onderzoeken of zij met hun uitspraken de grondwet aan hun laars lappen.

Tegen Gauland loopt al een strafrechtelijk onderzoek wegens opruiing. Hij had over een sociaaldemocratische politica van Turkse afkomst had gezegd dat ze 'in Anatolië gedumpt moet worden'."

De 76-jarige Gauland vertegenwoordigt de conservatieve stroming binnen de AfD, die campagne voert tegen de islam en immigratie. Begin dit jaar kwam de partij ook al onder vuur te liggen vanwege nazi-uitspraken. Prominent Björn Höcke veroorzaakte ophef door het Holocaustmonument in Berlijn 'een monument van schande te noemen'.

Varkens

Gauland is een van twee lijstrekkers van AfD. De andere lijsttrekker, Alice Weidel, kreeg deze week de volle laag omdat zij de Duitse kabinetsleden in een e-mail 'varkens' zou hebben genoemd. Ook staat in de uitgelekte e-mail uit 2013 dat Duitsland wordt 'overspoeld met cultuurvreemde volken als Roma, Sinti en Arabieren'. 

Weidel ontkent dat zij dit heeft geschreven. De dertiger gaat er juist prat op dat zij het gematigde geluid binnen de AfD vertolkt. Ze keerde zich tegen een campagneposter van haar partij met daarop de tekst: ,,Nieuwe Duitsers? Wij maken ze zelf."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© REUTERS

Al liep ze eerder deze maand boos weg tijdens een lijsttrekkersdebat op televisie toen haar werd gevraagd om afstand te nemen van racistische partijgenoten.

Schrik

Met nog iets meer dan een week te gaan tot de verkiezingen lijken de schandalen AfD niet meer te deren. De partij is hard op weg om de derde van Duitsland te worden, tot schrik van de huidige regering. ,,Met de AfD zitten binnenkort weer nazi's in de Rijksdag", somberde de sociaaldemocraat Sigmar Gabriel, de vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken.

In de jongste peiling staat AfD op 12 procent van de stemmen, na de SPD (gezakt naar 20 procent) en de CDU van Angela Merkel (37 procent).

Volledig scherm
Alice Weidel © AP