Volledig scherm
Winkelcentrum Arndale in Manchester. © Getty Images

Vriendinnenweekend wordt nachtmerrie: ‘Waarom doet iemand Chloe dit aan?’

steekpartij ManchesterEen weekendje Manchester is gisteren voor een groepje vriendinnen uit Noord-Ierland uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een 41-jarige man met een terroristisch motief stak een van de meiden, de 19-jarige Chloe McGurk, neer met een machete en verwondde ook nog twee andere mensen. ,,Hoe kan iemand zo laag zijn om dit onze Chloe en andere slachtoffers aan te doen?”

In het grote Arndale-winkelcentrum in Manchester brak gisteren rond het middaguur grote paniek uit toen een man opeens doordraaide en willekeurig op bezoekers afstormde met een groot mes. Volgens ooggetuigen rende hij als een bezetene door het winkelcentrum en probeerde hij al schreeuwend zoveel mogelijk mensen te pakken te krijgen. ,,Het leek wel een horrorfilm”, verklaarde een van de aanwezigen tegen Britse media.

‘We zijn geschokt’

Zeker drie bezoekers werden neergestoken, onder wie de 19-jarige Chloe McGurk uit Noord-Ierland. Zij was een weekendje in Manchester en wilde met haar vriendinnen gaan shoppen in het winkelcentrum. Het ging bij binnenkomst direct fout. ,,We wilden alleen maar naar Manchester voor een vriendinnenweekend, maar in plaats daarvan gebeurt dit op het moment dat we het eerste winkelcentrum binnenstappen”, schrijft een verbouwereerde vriendin van Chloe op Facebook.

,,We zijn allemaal zo geschokt en kunnen voor de rest van ons leven niet begrijpen hoe iemand zo laag kan zijn om dit onze Chloe en andere slachtoffers aan te doen. Ik kan het gezicht van die man niet uit mijn hoofd krijgen, en dat zal waarschijnlijk ook nooit meer gebeuren.” 

Haar 19-jarige vriendin is buiten levensgevaar en houdt wonder boven wonder geen blijvend letsel over aan de aanval. ,,Chloe is aan het herstellen en is iedereen dankbaar voor de steun. We zijn hopelijk over een paar dagen weer thuis.”

Nachtmerrie

Een getuige, die de aanval op het meisje vermoedelijk met eigen ogen zag gebeuren, verklaarde: ,,Ik hoorde een vrouw schreeuwen. Ik keek rond en zag een man die een mes in zijn hand had. Het leek erop dat hij haar daarmee gestoken had. Er stroomde bloed uit haar lichaam en ze viel op de grond. Zodra ik het mes zag, rende ik zo snel als ik kon en waarschuwde andere bezoekers voor wat er aan de hand was. Iedereen keek vanaf de eerste verdieping naar beneden. Er was echte paniek, mensen schreeuwden. Het was verschrikkelijk. Het was als een nachtmerrie, als een horrorfilm.”

De politie onderzoekt de aanleiding voor de aanval en sluit niet uit dat de dader een terroristisch motief had. De man wordt verdacht van zware mishandeling en van het voorbereiden en het uitvoeren van een daad van terrorisme. Gezien de locatie van de aanval en de aard ervan, leidt de antiterrorisme-eenheid het onderzoek. Op dit moment gelooft de politie niet dat er nog iemand anders betrokken was bij de aanval. 

,,Maar we zullen dit voortdurend in de gaten houden”, zei hoofdcommissaris Russ Jackson van de politie van de regio Greater Manchester. ,,We weten niet wat het motief is geweest voor deze vreselijke aanval. Het lijkt willekeurig, het is zeker wreed en natuurlijk uiterst beangstigend voor iedereen die er getuige van was.”

Bekijk hieronder de beelden van de arrestatie in Manchester: 

  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.