Volledig scherm
foto ter illustratie. © Shutterstock

Vrouw luidt noodklok na stikken baby door ‘schattig’ haarbandje

Een Schotse moeder heeft op sociale media de noodklok geluid over de mogelijke gevaren van haarbandjes voor baby’s. Volgens de vrouw zijn de bandjes weliswaar snoezig om te zien, maar moeten ze alleen worden gedragen onder toezicht. Ze doet haar noodkreet omdat het veertien maanden oude dochtertje van een goede vriendin onlangs stikte nadat de versiering per ongeluk over haar neus en mond was gezakt. 

Het schokkende relaas van de vrouw heeft enige tijd op Facebook gestaan en werd in korte tijd maar liefst 90.000 keer gedeeld en voorzien van zeker 10.000 reacties. In haar post vertelt de vrouw wat haar vriendin overkwam en ook dat ze namens haar prominent aandacht vraagt voor de risico's van hoofdbandjes van voor piepjonge meisjes.

,,De moeder van de baby ging na een wandeling buiten even douchen toen ze zag dat haar dochtertje, met een hoofdband om, rustig lag te slapen in haar wipstoeltje. Na een half uur keerde ze terug en zag ze dat de hoofdband op de een of andere manier was afgezakt en op de plek van de neus en mond zat. Vervolgens bleek het meisje te zijn overleden.”

Onderzoek door artsen wees later uit dat het kindje, als het geen hoofdband had gedragen, zeker nog had geleefd. In haar bericht dringt de vrouw aan op een algeheel verkoopverbod van haarbandjes voor jonge kinderen. ,,Ze zijn schattig maar vormen een groot gezondheidsrisico”, schrijft ze namens haar ontroostbare vriendin. Waarom ze haar Facebook-waarschuwing weer verwijderde, is onduidelijk.

Pijnlijk

De gevaren van de hoofdbandjes zijn al langer bekend en beperken zich zeker niet alleen tot Schotland. Op Nederlandse sites over de opvoeding van kinderen wordt al tijden gewaarschuwd voor het babyaccessoire. ,,Voordat je ze met deze accessoires versiert, moet je je bewust zijn van de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken”, wordt nadrukkelijk gemeld op de site Jebentmama.

De baby kan er om meerdere redenen last van hebben. Zo kan de druk van het elastiek op de schedel te groot en dus pijnlijk zijn. Verder kunnen de bandjes het aan elkaar groeien van de schedeldelen, waartussen zich open structuren bevinden, belemmeren. Ook kunnen baby's de banden met hun handjes aftrekken en in hun mond stoppen.

Zo’n band mag volgens de site maar een minimale hoeveelheid elastiek hebben en moet toch weer zo ‘strak’ zitten dat hij niet te makkelijk afzakt. Ook wordt geadviseerd de bandjes niet de hele dag te laten dragen, maar alleen op bepaalde momenten zoals bij een wandeling buiten. Nog een tip: observeer baby’s die zo'n band dragen goed, laat ze nooit alleen en vraag bij twijfel advies aan een kinderarts. Volgens de genoemde site zijn er best leuke alternatieven voor de hoofdbandjes, zoals kleine decoraties die vastzitten aan broches of stickers.

Volledig scherm
De post van de vrouw © Facebook
 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.