Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson (rechts) in gesprek met de Franse president Emmanuel Macron (midden) en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. © AFP

'VS dreigden Europa met heffingen op auto's als zij Iran niet zouden beschuldigen'

De Amerikaanse regering heeft naar verluidt gedreigd met importheffingen van 25 procent op Europese auto's als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk niet met formele beschuldigingen zouden komen richting Iran over het niet naleven van het atoomakkoord. Dat meldt The Washington Post op basis van ingewijden.

Dinsdag voerden de genoemde landen de druk op Iran op, omdat het land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord uit 2015 steeds verder heeft teruggeschroefd. Ze maakten daarbij gebruik van een regeling in de nucleaire deal die is bedoeld voor de behandeling van klachten over de naleving.

Volgens The Washington Post is het niet duidelijk of de Amerikaanse dreigementen in Europa ook echt nodig waren. Mogelijk waren Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toch al van plan om Iran in staat van beschuldiging te stellen.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, spreekt het bericht van de krant tegen. Volgens hem zou het verhaal ,,fake news" zijn, zo liet hij weten via Twitter.

Handelstekort

Berichten over Amerikaanse dreigementen richting Europa liggen momenteel gevoelig. Analisten vrezen dat de Verenigde Staten de handelsspanningen met Europa willen opvoeren, nu ze een gedeeltelijke handelsdeal met China hebben gesloten

Het handelstekort van de VS met Europa gaat inmiddels richting de 200 miljard dollar en loopt alleen maar verder op. Dat zou voor de Amerikaanse president Donald Trump onacceptabel zijn. 

Richard Grenell on Twitter

Why wouldn't @John_Hudson call me or the Embassy? (because he wanted to write the story regardless of the facts). https://t.co/GabgeJ8x2x