De 19-jarige Harry Dunn reed op een motor toen hij door Anne Sacoolas werd aangereden. De tiener overleed aan zijn verwondingen.
Volledig scherm
De 19-jarige Harry Dunn reed op een motor toen hij door Anne Sacoolas werd aangereden. De tiener overleed aan zijn verwondingen. © Facebook

VS weigert nog steeds uitlevering van gevluchte diplomatenvrouw die tiener doodreed

De VS weigeren nog steeds een diplomatenvrouw uit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk. De 42-jarige Anne Sacoolas wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood van een tiener. Ze ontvluchtte Engeland in augustus vorig jaar nadat ze de 19-jarige Harry Dunn had doodgereden in het Engelse Northamptonshire. 

Het Verenigd Koninkrijk heeft meerdere keren verzocht om uitlevering van de Amerikaanse, maar de VS hebben gisteren het verzoek ook formeel afgewezen. De Amerikanen stellen dat Sacoolas niet vervolgd kan worden vanwege het werk van haar man.

Harry Dunn reed op de bewuste dag op zijn motor toen hij werd geschept door de Amerikaanse Anne Sacoolas (42). De Amerikaanse reed op dat moment op de verkeerde weghelft. Ze was zojuist vertrokken van de militaire basis in het Engelse graafschap Northamptonshire waar haar man werkzaam was. De tiener overleed aan zijn verwondingen. Kort na dat fatale ongeluk verliet Sacoolas het Verenigd Koninkrijk onder bescherming van haar diplomatieke onschendbaarheid.

Het tragische ongeluk zorgde in Engeland voor grote verontwaardiging en leidde tot diplomatieke spanningen tussen de twee landen. De gemoederen liepen nog verder op toen de ouders van de tiener de VS bezochten om met media te praten en zo de druk op te voeren. 

Niet vrijwillig

Sacoolas maakte via haar advocaten bekend dat ze in elk geval niet vrijwillig terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk als ze daar een gevangenisstraf riskeert voor een ‘vreselijk maar niet met opzet veroorzaakt ongeval’. 

De Britse premier Boris Johnson vroeg Trump al in oktober om uitlevering van de Amerikaanse. Trump reageerde ook op de zaak. Hij zei dat het een ‘verschrikkelijk ongeluk’ betrof en dat de zaak zeer gecompliceerd is. Trump benadrukte verder dat het voor Amerikanen heel lastig is om in Engeland  links te rijden.

De familie van de omgekomen tiener is niet verbaasd dat de VS de vrouw weigeren uit te leveren. Samen met het Britse ministerie beraden ze zich op volgende stappen. Het Britse ministerie reageerde teleurgesteld op het bericht. ,,We denken over vervolgstappen. Dit is rechtsweigering.’’

VS weigert opnieuw Brits verzoek om uitlevering diplomatenvrouw die tiener doodreed.
Volledig scherm
VS weigert opnieuw Brits verzoek om uitlevering diplomatenvrouw die tiener doodreed. © Reuters
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.