Wacht deze dieren hetzelfde lot als de noordelijke witte neushoorn?
's Werelds laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is in Kenia gestorven. Wereldwijd worden duizenden diersoorten bedreigd. Slechts enkele exemplaren houden de hoop op voortbestaan in leven.
Sudan is dood. Het nieuws schokte dinsdag mensen wereldwijd. De 45 jaar oude Sudan was het allerlaatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn. Beelden van hem gingen de wereld rond en raakten miljoenen mensen.
,,Hij was een geweldige ambassadeur van zijn soort", aldus zei Richard Vigne, hoofd van het natuurreservaat bij Nairobi, waar Sudan leefde. ,,Sudan heeft wereldwijd aandacht gevestigd op de benarde situatie van niet alleen neushoorns maar ook van vele duizenden andere diersoorten die met uitsterven worden bedreigd." Want niet alleen de noordelijke witte neushoorn heeft de lijden onder stropers, verlies van habitat en klimaatveranderingen. Wereldwijd staan duizenden soorten op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De hoop op voortbestaan rust op de schouders van slechts een paar exemplaren.
Deze zes prachtige dieren zijn ook met uitsterven bedreigd:
De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste ondersoort van de tijger. Sinds het begin van de jaren zeventig is de Zuid-Chinese tijger niet meer in het wild waargenomen. Er lopen nog enkele tientallen exemplaren rond in Chinese dierentuinen, maar daar zitten ook exemplaren bij die door inteelt verzwakt zijn. Genetisch gesproken is het bestand onbruikbaar. Voor experts zijn de dieren daarom in praktische zin al uitgestorven.
De amoerpanter is het zeldzaamste luipaard ter wereld. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) leven van deze ondersoort ongeveer 60 tot 70 exemplaren in een relatief klein gebied in Rusland en het naburige Noord-China. In dierentuinen wereldwijd zijn er nog ongeveer 200. De grootste vijand is de mens. Hoewel sinds 1977 wilde katten in de meeste landen officieel beschermd zijn, vallen amoerpanters nog steeds ten prooi aan illegale jacht.
Niet alleen de noordelijke witte neushoorn, ook de Javaanse neushoorn wordt bedreigd. Op het Indonesische eiland Java leven nog ongeveer 60 dieren. Stropers doden de dieren vanwege hun hoorn, die gebruikt wordt in de traditionele Aziatische geneeskunde. De waarde van zo'n hoorn is hoger dan van goud. De handel in hoornmateriaal is internationaal verboden.
De Maui-dolfijn is de kleinste en zeldzaamste dolfijn de wereld. Waren in de jaren zeventig nog ongeveer 1.500 dieren over, nu zwemmen nog maar 50 dieren in de wateren rond Nieuw-Zeeland. Het probleem: veel Maui-dolfijnen creperen in netten en vislijnen. Als er niets verandert, dan bestaat de Maui-dolfijn over vijftien jaar niet meer, voorspellen experts.
De Iberische lynx is zeer zeldzaam. Hij komt alleen nog voor in enkele gebieden in zuidelijk Spanje. Het totale aantal wordt geschat op 300 dieren, waaronder slechts 90 wijfjes. Niet alleen de jacht vormt een bedreiging. Ook hun leefomgeving verandert drastisch, onder meer door klimaatverandering. Daarnaast neemt het aantal konijnen af door ziektes. Konijnen zijn het voornaamste voedsel van de lynxen.
Maar er is ook hoop. Honderd jaar geleden was de wisent in Europa bijna uitgestorven. De laatste in het wild levende wisent werd in 1919 gedood. In gevangenschap bleven er slechts 54 dieren over.
Maar verschillende natuurprogramma’s hebben de Europese bizons behoed voor uitsterven. Onder meer in Polen, Duitsland, Oekraïne en Rusland leven nu wilde kuddes.In Nederland leven sinds tien jaar wisenten in de Kennemerduinen bij Bloemendaal. Ook in de natuurgebieden Maashorst en de Veluwe zijn ze te vinden in een omheind gebied. De wereldpopulatie bedraagt nu meer dan 6.000 exemplaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer steun nodig om Russische oorlogsmisdadigers te berechten
Oorlogsmisdaden die in Oekraïne worden gepleegd, zijn vandaag onderwerp van gesprek in Londen. Initiator en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt daar met zo’n dertig ambtgenoten over extra steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’. -
Aanhoudende protesten en moties van wantrouwen: toekomst regering-Macron aan zijden draadje door pensioenplan
De regering van president Macron ligt onder vuur vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd. In het hele land zijn elke dag protesten en maandag wordt in het parlement gestemd over twee moties van wantrouwen. -
met video
Zeker 25 gewonden nadat schip in Schotland kantelt: 15 mensen naar ziekenhuis
Vlakbij Edinburgh is woensdagochtend een schip gekanteld. De Britse hulpdiensten zijn massaal aanwezig in de haven omdat er 25 gewonden zijn gevallen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
President Macron reageert op pensioenprotesten: Wil anders gaan regeren
De Franse president Macron gaat zijn stijl van regeren aanpassen. Dat doet hij in reactie op alle pensioenprotesten, op straat en in het parlement.