Volledig scherm
De Sagrada Familia is volgens de laatste plannen in 2026 klaar. © EPA

Werk aan Sagrada Familia na 137 jaar eindelijk legaal

Na 137 jaar zijn de werkzaamheden aan de basiliek Sagrada Familia in Barcelona eindelijk gelegaliseerd. Vrijdag is in de Spaanse stad de bouwvergunning ondertekend. Tot nu toe was al het werk aan het beroemde ontwerp van Antonio Gaudí illegaal.

Burgemeester Ada Colau sprak in oktober al over een bouwvergunning voor het uitzonderlijke bouwwerk. Afgelopen week werd de vergunning daadwerkelijk ondertekend. Sagrada Familia moet wel in de buidel tasten voor de vergunning. Die kost 4,6 miljoen euro. Daarnaast moet 36 miljoen worden betaald aan de gemeente voor verbetering van de bereikbaarheid van de basiliek.

De bouwvergunning staat een maximale hoogte van 172 meter toe, waarmee het het hoogste gebouw van de stad kan worden. Voor de bouw is een budget van 374 miljoen euro vrijgemaakt.

De eerste steen werd gelegd in 1882. Sindsdien wordt er permanent aan de kerk gebouwd. inmiddels heeft het stadsicoon de bijnaam gekregen ‘de kerk die nooit af is’. Dat het zo lang duurt, komt doordat de bouw niet is gesubsidieerd en wordt betaald uit donaties en toegangskaartjes. De bouwvergunning loopt tot 2026,  het jaartal waarin de Sagrada Familia naar verwachting klaar is.