Volledig scherm
De moeder van Harry Dunn. © Getty Images

Woeste ouders zoeken vrouw van diplomaat op die hun zoon doodreed en daarna vluchtte naar VS

De ouders van Harry Dunn (19) stappen morgen op het vliegtuig naar de Verenigde Staten om de vrouw van een Amerikaanse diplomaat op te zoeken die hun tienerzoon in Engeland heeft doodgereden. De verdachte kreeg na het tragische ongeval diplomatieke immuniteit en vloog terug naar de Verenigde Staten, tot frustratie van de nabestaanden en de Britse premier Boris Johnson. ,,Het is absoluut meedogenloos hoe Washington zijn diplomaten en hun families beschermt.”

De 42-jarige vrouw Anne Sacoolas reed op 27 augustus de 19-jarige Harry Dunn aan. De jonge pompbediende zat op dat moment op zijn motor, de vrouw in haar Volvo. Het ongeval gebeurde vlakbij een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht werkzaam zijn.

De vrouw ging de basis af en reed circa vierhonderd op de verkeerde weghelft. De botsing was frontaal. Voor de hulpdiensten was meteen duidelijk dat de jonge Harry er slecht aan toe was. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Toen Sacoolas eenmaal in de gaten had dat ze vervolgd zou worden en wellicht jaren de bak in zou moeten, ontvluchtte ze het land en maakte gebruik van haar immuniteit.

Aartsvijand van familie

Dat de vrouw van een diplomaat zo simpel haar straf kan ontlopen, leidde tot een grote rel in Engeland én tot diplomatieke spanningen tussen dat land en de Verenigde Staten. De ouders van Harry Dunn zijn in alle staten en proberen met man en macht gerechtigheid voor hun zoon te krijgen. Ze deden hoogstpersoonlijk een verzoek aan president Donald Trump of hij de vrouw van de diplomaat terug wil sturen naar Engeland, zodat ze daar berecht kan worden. 

Trump weigerde, en stelde dat aan de verkeerde kant van de weg rijden ‘nu eenmaal gebeurt’. ,,Ik heb daar ook wel eens aan de verkeerde kant van de weg gereden”, zei de president tijdens een persconferentie. De familie reageerde verbijsterd en stelde dat Trump met zijn ‘onnozele’ opmerkingen de daden van Anne Sacoolas probeert te rechtvaardigen.

,,Zijn woorden zijn ongevoelig, onhandig, onnozel en beledigend. We zijn geschokt. Trump heeft de situatie ontstoken. Hij heeft de familie nog meer pijn gedaan en de zaak alleen maar erger gemaakt”, aldus een woordvoerder van de familie in een reactie aan Daily Mail.

Campagne

De ouders van Harry Dunn laten het er niet bij zitten en vliegen binnenkort naar Amerika om daar campagne te voeren en de politiek ervan te overtuigen dat de verdachte in Engeland vervolgd moet worden. ,,We gaan op bezoek bij verschillende nieuwszenders om onze campagne over heel Amerika te verspreiden. We hopen uiteindelijk dat de Amerikaanse regering inziet dat het goed is om Anne Sacoolas terug te sturen naar het Verenigd Koninkrijk om ons rechtssysteem onder ogen te zien. “

De ouders zijn bovendien van plan Anne Sacoolas zelf op te sporen en haar ervan te overtuigen dat ze zich moet verantwoorden voor haar betrokkenheid bij het ongeluk en op eigen houtje terug moet keren naar Engeland. Doet ze dat niet, dan spannen de ouders samen met een advocaat een civiele zaak aan. Ze zijn ervan overtuigd dat de vrouw schuldig is aan het ongeluk.

,,Donald Trump zei dat iedere bestuurder wel eens aan de verkeerde kant van de weg heeft gereden, en dat klopt misschien ook wel. Maar niet iedere bestuurder heeft de afstand afgelegd die Anne Sacoolas heeft afgelegd en het leven genomen van een 19-jarige die volledig en uiterst onschuldig was. Dus voor ons is het meer een uniek geval dan alleen maar per ongeluk langs de verkeerde kant van de weg te hebben gereden.”