Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen. © EPA

Wordt Spaanse kust opgeslokt? Delta verdwijnt met afschrikwekkende snelheid

videoDe januaristorm Gloria deed de delta van de Ebro bijna volledig onder water verdwijnen. Bewoners van het gebied waarschuwen al decennialang voor de gevolgen van de stijging van de zeespiegel én van het menselijk handelen.

Restaurant Vascos heeft weer een storm overleefd. Dankzij de muur van stenen en rotsblokken, bijna twee meter hoog, die het etablissement al tien jaar van het zeewater scheidt. Het restaurant komt langzaam op een schiereiland te liggen. Aan weerszijden is het water verder opgerukt. Toen het restaurant in 1956 werd gebouwd, was de zee 200 meter ver weg, en lag het achter hoge duinen. In 1990 was de zee 50 meter dichterbij gekomen, in 2000 stond het water op 20 meter van Vascos, en vier jaar later stond het eenvoudige bouwsel al met de voeten in zee.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.