Volledig scherm
© Facebook

Zee legt enorme duikboot bloot die verging in Eerste Wereldoorlog

Op het strand van de Franse kustgemeente Wissant - vlakbij Calais - is momenteel iets uitzonderlijks te zien. De zee heeft er de resten blootgelegd van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog, die er in 1917 in moeilijkheden raakte en aan land liep.

De overblijfselen van het schip werden maandag gespot door een plaatselijke gids. Die deelde foto’s van het wrak op Facebook. Volgens Vincent Schmitt gaat het om de UC 61, een Duitse duikboot met een berucht verleden.

Hij werd in 1916 gebouwd voor de marine van het Duitse Keizerrijk en maakte deel uit van een vloot van 64, die verantwoordelijk was voor het vernietigen van 353 schepen. De vloot aasde op boten die tussen Engeland en Frankrijk pendelden om het front te bevoorraden.

Volledig scherm
© RV

De UC 61 - bijna 50 meter lang - was gespecialiseerd in het leggen van mijnen. Het was ook met dat doel dat hij in de noodlottige nacht van 25 op 26 juli 1917 op weg was richting Boulogne-sur-Mer. Hij moest daar en ook voor de haven van Le Havre in totaal 18 mijnen leggen. Om de netten ver op zee te vermijden, voer hij in de vroege ochtend dicht langs de kust van Wissant. Te dicht.

De 25 bemanningsleden verlieten de duikboot, maar niet voor ze overal bommen hadden gelegd. Ver zouden ze niet komen, want ze werden onderschept door een regiment Belgische ruiters. Het waren ook de Belgen die de boot later vernietigden, om de twee ton explosieven aan boord onschadelijk te maken. De onderzeeër brak daardoor in tweeën. Sindsdien ligt hij verzonken in het zand.

De getijden en zandverplaatsingen maakten hem nu weer zichtbaar. Dat gebeurde in het verleden ook al enkele keren, als een geest die af en toe verschijnt. ,,Het was indrukwekkend om zien”, aldus Schmitt. ,,Ik had een paar maanden geleden al opgemerkt dat er iets uit de zee omhoog stak, maar nu was het wrak duidelijk zichtbaar.”

Duinen

Het gaat om twee stukken, die op ongeveer 150 meter van de duinen liggen, zo’n 500 meter ten noorden van Wissant. Het ene is drie tot vier meter hoog en het andere tien meter. Volgens de gids zou het om stukken gaan van het voorste gedeelte van de duikboot.

Wie nieuwsgierig is: het wrak zou nog enige tijd zichtbaar zijn. Bezoekers wordt wel gevraagd hun gezond verstand te gebruiken als ze langsgaan. Je kunt bijvoorbeeld beter niet vlakbij het wrak komen en al zeker niet naar binnen gaan. 

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.
  2. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.