Zeeuwse kruidenier laat Amerikanen gezond eten
InterviewTopman Dick Boer van Ahold Delhaize houdt zelf de vinger aan de pols in de VS, de belangrijkste markt voor het fusiebedrijf. Vet eten is er op de terugweg. ,,Het stimuleren van gezond eten zien we als een kans."
Als Dick Boer in de VS een van zijn supermarkten binnenwandelt, weet niemand wie hij is. De ceo van Ahold Delhaize - het zegt Amerikanen niets. Giant, of Food Lion, ja, dat zijn welbekende winkels aan de oostkust. Maar de boomlange Hollander die achter hun moeder- bedrijf schuilt, kan onopgemerkt wat bananen recht leggen. Hij kan het niet laten, erkent hij. ,,Dat zal nooit veranderen."
Boer spendeert een groot deel van zijn tijd in de VS, nu Ahold Delhaize - vorig jaar onder meer gevormd om sterker te staan in de Amerikaanse supermarktwereld - van twee bedrijfsvoeringen één probeert te maken. Elke twee à drie weken maakt hij de oversteek - en altijd probeert hij een winkel in te wandelen. Op het moment van schrijven komt hij net uit de staat Maine, waar hij na een ochtend vol vergaderingen vlak voor vertrek uit havenstad Portland nog snel een vestiging van Hannaford binnenwipte. ,,Ik houd in de gaten hoe de winkel eruitziet. En ik praat met mensen. Ook voor hen zijn veranderingen ingrijpend. Je voelt ook een beetje hoe de sfeer is. En dat is heel belangrijk - de sfeer in onze winkels."
Prijzenoorlog
De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize heeft het zwaar: de producten moeten door een prijzenoorlog steeds goedkoper de winkel uit. Goed voor de klant, maar niet voor de omzet. In de tweede helft van dit jaar trekt die aan, is de verwachting. Wereldwijd gezien zijn de cijfers wel positief. Door de fusie wordt dit jaar naar verwachting 220 miljoen euro bespaard. De totale omzet steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 3 procent, naar 15,8 miljard euro. Ongeveer twee derde daarvan komt uit de VS. Ahold Delhaize heeft er bijna 2.000 supermarkten, waar ruim 200.000 mensen werken.
Grondlegger
Daarmee is Ahold Delhaize een belangrijke speler geworden in de Amerikaanse economie. Dick Boer wordt ontvangen in het hart van de macht, Capitol Hill in Washington. In de bibliotheek van het Congres krijgt hij de Holland on the Hill Award, een prijs voor mensen die bijgedragen hebben aan goede economische relaties tussen Amerika en Nederland, toegekend door de Nederlandse ambassade en een groep Congresleden met Nederlandse wortels.
Ahold Delhaize en Amerika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, geeft Boer hen mee. Wijlen Albert Heijn, grondlegger van het Nederlandse deel van het concern, ging in de jaren 50 al naar de VS. Zijn vader stuurde hem eropuit om te achterhalen wat er in Amerikaanse supermarkten gebeurde. Ze hadden mooie gladde vloeren, uitzonderlijk vriendelijk personeel en zetten met hun zelfbedieningsconcept de winkelervaring op zijn kop, rapporteerde de jonge Albert. Ahold Delhaize is groot geworden dankzij Amerikaanse inspiratie, wil Boer maar zeggen.
Walmart
Je ziet de invloed van de gezonde levensstijl toenemen
Die internationale banden staan onder druk, nu president Trump flinke belastingverlagingen belooft, maar zijn partij ook overweegt importbelastingen te heffen om de schatkist gevuld te houden. Buy American, hire American, is het motto: koop Amerikaanse producten en huur Amerikaans personeel in. Een van Boers grootste concurrenten, retailgigant Walmart, trok met andere multinationals naar Washington om een minder protectionistische koers te bepleiten.
Boer zegt zich over de positie van het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize in een steeds nationalistischer Amerikaanse economie nog geen zorgen te maken. ,,We zijn een heel lokaal bedrijf, met lokale merken als Giant, Stop & Shop en Hannaford. Onze producten komen voor meer dan 90 procent uit Amerika." Ahold Delhaize verkoopt voornamelijk voedsel; geen tuinmeubelen van Chinese makelij, zoals Walmart. Maar de supermarktbaas houdt de situatie wel 'goed in de gaten', zegt hij. ,,Je ziet wereldwijd een gevoel van: meer naar jezelf kijken. Dat is niet goed, denk ik. Zowel Amerika als Europa zijn groot geworden door open te zijn, als open handelsnaties."
Gezonde levensstijl
Boer heeft de Amerikanen inmiddels goed leren kennen. Ze hebben andere eetgewoontes, en daar moet hij op inspelen. Ze ontbijten niet thuis met een belegde boterham, maar onderweg met een koffie en een donut, bijvoorbeeld. Maar het idee dat Amerikanen vooral veel en vet eten is wat Boer betreft achterhaald, in ieder geval aan de relatief verstedelijkte, kosmopolitische oostkust, waar Ahold Delhaize opereert. ,,Er ontstaat een kanteling. Je ziet de invloed van de gezonde levensstijl toenemen."
Hij praat er veel over, hier in Washington: gezonde voeding. Het is een van zijn prioriteiten, vertelt hij Congresleden. Omdat het belangrijk is voor de samenleving, maar ook omdat het zakelijk interessant is. Vader Boer gaf het goede voorbeeld, schetst hij: van de kleine Zeeuwse levensmiddelenzaak waar zoon Dick het vak leerde, maakte pa Boer een reformwinkel om beter te kunnen concurreren met de grote ketens.
Nu halen supermarkten hun winst voornamelijk uit versproducten. ,,Dus we zien het stimuleren van de keuze voor gezond en vers eten ook als een kans." Bij de ingang van het Giant-filiaal aan 3rd Street in Washington staat een mand met bananen en mandarijntjes. 'FREE FRUIT', staat erboven: ter inspiratie zijn er voor kinderen jonger dan 10 jaar gratis gezonde snacks.
Honey smacks
We komen eens per jaar bij elkaar en dan merk je: het zijn nederige leiders. Kruideniers blijven kruideniers
In het eindeloze gangpad vol ontbijtgranen staan overigens ook als fruity pebbles en honey smacks vermomde pakken kleurstof en suiker. Er is frisdrank zover het oog reikt, en er komt geen einde aan de schappen met sladressing. Het is en blijft Amerika, land van zoete overvloed. Een hoekje bij de ingang doet heel Hollands aan: daar hangt een kopie van de Albert Heijn-zelfscanner, hier uitgevoerd in Giant-paars. Het is een noviteit, want Amerikaanse klanten zijn gewend aan service. Aan een praatje met de dame of heer die de vleeswaren snijdt, en een caissière die de boodschappen inpakt. In van die flinterdunne plastic zakjes die in Nederland in de ban zijn gedaan - liefst twee om te voorkomen dat het eerste scheurt.
Het is aan het veranderen, constateert Boer. De Amerikaanse consument heeft haast. Om op te boksen tegen online verswinkels en het snelle ontbijt bij Starbucks of Dunkin' Donuts introduceert Ahold Delhaize meer tempo en gemak in de supermarkt. Zoals in Nederland, waar de meeste vleeswaren al lang voorverpakt zijn.
Kruideniers
Boer neemt een dosis Hollandse nuchterheid mee naar de Amerikaanse tak. Op de vraag hoe het voelt om als Zeeuwse winkelierszoon nu in de top mee te draaien van de grootste levensmiddelenmarkt ter wereld, zegt hij dingen als: ,,Je bent wie je bent." En: ,,Ik ben me ervan bewust dat het niet mijn succes is, maar het succes van alle medewerkers."
Dat klinkt opvallend bescheiden in het land van bravoure en grote dromen. Maar Boer past wel tussen zijn Amerikaanse supermarktcollega's, vindt hij. ,,We komen eens per jaar bij elkaar en dan merk je: het zijn nederige leiders. Kruideniers blijven kruideniers."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
met Video
Noorwegen waarschuwt publiek: ‘Laat walrus Freya met rust, anders euthanasie van dier’
Walrus Freya die vorig jaar nog rond de Nederlandse kust zwom en zich nu alweer enige tijd vermaakt in de buurt van Oslo, moet oppassen. De Noorse autoriteiten overwegen euthanasie van het dier. Niet om het vele kattenkwaad dat de walrus uithaalt, maar vanwege het vele publiek dat het dier maar niet met rust laat. -
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens
De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege ‘documenten over kernwapens’. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel ‘hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen’. -
Opnieuw evacuaties vanwege bosbrand in zuiden Frankrijk, 2022 Europees ‘recordjaar’ qua branden
In het zuiden van Frankrijk zijn zo’n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. -
Nederlandse paraglider loopt ernstige brandwonden op nadat hij hoogspanningslijn in Oostenrijk raakt
Een 56-jarige Nederlander is in Oostenrijk ernstig gewond geraakt bij een ongeval met paragliding. Hij kwam gisteren op een hoogspanningslijn terecht en werd met ernstige brandwonden overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Graz.
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Trump onderzocht voor schending Spionagewet, FBI vindt topgeheime documenten op landgoed
Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.