Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden.
Volledig scherm
Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. © AFP

Zeker 24 doden bij aanslag op bus met christenen Egypte

Bij een aanslag op christenen in Egypte zijn minstens 24 doden gevallen. Egyptische christenen lijden zwaar onder discriminatie en het geweld van Islamitische Staat.

De aanslag vond vrijdag plaats op de weg naar het beroemde Sint Samuel-klooster in de bergen, 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Cairo. Volgens ooggetuigen vielen zo'n tien gemaskerde mannen in militaire uniformen twee bussen en een ander voertuig aan. Ze schoten de passagiers, christenen die onderweg naar het klooster waren, dood en staken de rijtuigen in brand.

Een van de militanten zou de aanslag hebben gefilmd. Op Egyptische sociale media verschenen vrijdag bloedige foto's van jonge kinderen die bij de aanslag zijn omgekomen. Volgens Khaled Mojahed van het Egyptische ministerie van Gezondheid werden 24 mensen gedood en raakten 27 anderen gewond. Die aantallen kunnen nog oplopen. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar draagt alle kenmerken van Islamitische Staat (IS).

IS is zeer actief in Egypte. Vorige maand, op Paaszondag, eiste IS twee zelfmoordaanslagen op kerken in Egypte op. Daarbij kwamen tientallen christenen om het leven. Enkele dagen later vielen strijders van IS het wereldberoemde Santa Katerina-klooster in de Sinaï-woestijn aan. IS heeft zijn Egyptische machtsbasis in het noorden van de dunbevolkte Sinaïwoestijn, aan de grens met de Gazastrook.

Bij de aanval op de Egyptische bus zijn zeker 24 personen om het leven gekomen.
Volledig scherm
Bij de aanval op de Egyptische bus zijn zeker 24 personen om het leven gekomen. © AFP

Onthoofdingen

In dat gebied pleegt de terreurbeweging vrijwel dagelijks aanslagen op Egyptische soldaten en politieagenten. In de steden El-Arish en Rafah probeert IS de sharia in te voeren. Regelmatig verschijnen beelden van onthoofdingen en andere openbare executies op sociale media. Eerder dit jaar vluchtten meer dan 400 christelijke families uit de Sinaï-woestijn naar het vasteland na een reeks aanslagen en ontvoeringen van priesters door IS.

De terreurbeweging is zeer ambitieus in het land met de grootste bevolking van de Arabische wereld. Kopten, Egyptische christenen die zo'n 10% van de bevolking van 93 miljoen vormen, worden overal ernstig bedreigd. In Rumiyah, het online propagandatijdschrift van groep, noemde de leider van Islamitische Staat op het Egyptische vasteland deze maand afvalligen en riep op tot acties tegen hen. Het hoofd van de beweging, die niet bij naam werd genoemd, waarschuwde moslims om weg te blijven van 'plekken waar christenen samenkomen'.

Een videostill uit een nieuwsitem van het Egyptische tv-kanaal Nile News toont de resten van de bus.
Volledig scherm
Een videostill uit een nieuwsitem van het Egyptische tv-kanaal Nile News toont de resten van de bus. © AFP

De bloedige aanslag op de bus komt kort na het eerste bezoek van Paus Franciscus aan Egypte. Tijdens zijn bezoek riep de leider van de katholieke kerk samen met islamitische geestelijken op tot verdraagzaamheid tussen de geloven in Egypte. Maar volgens Yasmin el-Beih (25), redacteur bij een zakelijk tijdschrift in Cairo, neemt de onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover christenen in Egypte juist toe.

,,Veel mensen van mijn leeftijd verblijven soms langere tijd in Saudi-Arabië en andere Golfstaten om te werken of voor studie. Daar komen ze in aanraking met de zeer conservatieve stromingen in de islam. Sommigen nemen slechte gedachten over christenen die ze daar leren mee terug." De Egyptische regering zweert de christelijke gemeenschap in het land te beschermen, maar na jaren van toenemend geweld en discriminatie zoeken veel christenen hun heil elders. Ze proberen via hun kerkgenootschappen een visum voor de Verenigde Staten of de Europese Unie te bemachtigen.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.