Volledig scherm
De protesten van de ‘gele hesjes’ zijn flink afgenomen in Frankrijk, maar in de Franse stad Nantes kwam het zaterdag tijdens een demonstratie tot ongeregeldheden. Foto ter illustratie. © Joris Van Gennip

Zeker 35 ‘gele hesjes’ opgepakt bij nieuw protest in Frankrijk

Bij een nieuw protest van de Franse beweging 'gilets jaunes' (gele hesjes) zijn in de stad Nantes ongeregeldheden uitgebroken. De politie heeft zeker 35 relschoppers opgepakt.  Bij confrontaties raakten vijf agenten en zeker twee betogers gewond. 

Voorafgaande aan het protest van circa 1800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden. De controles konden niet voorkomen dat actievoerders allerlei voorwerpen naar de politie gooiden. Die gebruikte daarop traangas tegen de menigte. Ook vernielden de gele hesjes winkels en bushokjes en staken ze vuilnisbakken in brand.

Tijdens de vele betogingen van de gele hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud voor de middenklasse, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in onder meer Parijs. In het zwart gehulde relschoppers, die als 'casseurs' (slopers) berucht zijn, maken van de protesten gebruik om te plunderen.

Spontaan

De gele hesjes zijn het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen. Dat komt mede omdat de regering van president Macron snel een hele reeks impopulaire maatregelen heeft ingetrokken. Ook raakten de gele hesjes onderling verdeeld.

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.