Volledig scherm
De protesten van de ‘gele hesjes’ zijn flink afgenomen in Frankrijk, maar in de Franse stad Nantes kwam het zaterdag tijdens een demonstratie tot ongeregeldheden. Foto ter illustratie. © Joris Van Gennip

Zeker 35 ‘gele hesjes’ opgepakt bij nieuw protest in Frankrijk

Bij een nieuw protest van de Franse beweging 'gilets jaunes' (gele hesjes) zijn in de stad Nantes ongeregeldheden uitgebroken. De politie heeft zeker 35 relschoppers opgepakt.  Bij confrontaties raakten vijf agenten en zeker twee betogers gewond. 

Voorafgaande aan het protest van circa 1800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden. De controles konden niet voorkomen dat actievoerders allerlei voorwerpen naar de politie gooiden. Die gebruikte daarop traangas tegen de menigte. Ook vernielden de gele hesjes winkels en bushokjes en staken ze vuilnisbakken in brand.

Tijdens de vele betogingen van de gele hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud voor de middenklasse, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in onder meer Parijs. In het zwart gehulde relschoppers, die als 'casseurs' (slopers) berucht zijn, maken van de protesten gebruik om te plunderen.

Spontaan

De gele hesjes zijn het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen. Dat komt mede omdat de regering van president Macron snel een hele reeks impopulaire maatregelen heeft ingetrokken. Ook raakten de gele hesjes onderling verdeeld.