Volledig scherm
De 9-jarige Zhang Zixin © Facebook

Zenuwslopende vermissing Chinees meisje (9) kent tragisch einde

Een zenuwslopende verdwijningszaak rond een 9-jarig kind heeft China een week lang in de ban gehouden. Zondag volgde echter een tragische ontknoping: het lichaam van het meisje werd in de Oost-Chinese Zee gevonden. Mogelijk waren een man en een vrouw die zichzelf als peetouders beschouwden, betrokken bij haar dood.

Het mysterie rondom de vermissing van het meisje domineerde dagenlang alle nieuwskanalen in China. Talloze mensen leefden mee met de familie van het kind en volgden zelfs de kleinste ontwikkelingen op de voet.

Het slachtoffertje, de 9-jarige Zhang Zixin, werd gevonden voor de kust van de provincie Xiangshan, ongeveer zes uur rijden van haar woonplaats Hangzhou in dezelfde provincie.

Peetouders

Het is nog niet duidelijk hoe Zhang in het water terecht is gekomen, maar volgens lokale media wordt er in het land van uitgegaan dat ze slachtoffer is geworden van een drama rond twee oplichters.

Rond de periode van de verdwijning was het meisje immers niet alleen. Een getuige vertelde tegen de politie dat ze in de ochtend van zondag 7 juli werd gezien in het bijzijn van een man en vrouw van middelbare leeftijd.

Het bleek te gaan om twee oplichters: de 43-jarige Liang en zijn 45-jarige vrouw Zie. De twee werden later die dag weer op bewakingscamera’s gezien, maar zonder het kind. Later in de avond werden ze dood teruggevonden in zee.

Zelfmoord

Volgens de politie hadden de man en de vrouw zelfmoord gepleegd. Wat er in de tussentijd is gebeurd is niet duidelijk, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat ze het kind hebben meegenomen in de dood.

De politie baseert zich daarbij mede op de laatste berichten van het tweetal op sociale media, waaruit valt af te leiden dat ze zelfmoord wilden plegen en bereid waren de 9-jarige Zhang, die zij als symbolische peetdochter beschouwden, daarbij mee te nemen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de twee de afgelopen jaren hun toevlucht hadden genomen tot zwendel en fraude om de eindjes aan elkaar te knopen.

Quote

Hoewel dit resultaat niet het wonder is waarop we hadden gehoopt, is het beter dan het lichaam van het meisje niet te vinden

Familielid

Smoes

Tijdens de massale zoektocht nam de familie regelmatig contact op met de media. De biologische vader van het meisje vertelde dat zijn ouders, die de verzorgers van het meisje waren, door het tweetal voor de gek waren gehouden. Ze zouden het kind met een smoes over een bruiloftsfeest in Shanghai hebben meegenomen.

Volgens de vader had het paar regelmatig contact met hem tot 7 juli, de dag waarop de twee Zhang naar huis zouden brengen. Die dag werden het meisje en de man en vrouw als vermist opgegeven.

Geen strafblad

Volgens de politie hadden de man en de vrouw geen strafblad en hadden ze geen alcohol of drugs gebruikt voordat ze zichzelf om het leven brachten. De familie van het overleden meisje is in shock, maar reageert ook opgelucht.

,,Hoewel dit resultaat niet het wonder is waarop we hadden gehoopt, is het beter dan het lichaam van het meisje niet te vinden”, zei een familielid tegen CNN. De nabestaanden en het overleden stel bleken uiteindelijk geen bekenden van elkaar te zijn.

In de nasleep van de zaak pleiten autoriteiten voor een groter bewustzijn van de veiligheid van kinderen die niet direct door de eigen ouders worden opgevoed, om daarmee een dergelijke nieuwe tragedie te voorkomen.

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.